Ciąża to czas, kiedy należy szczególnie dbać o swoje zdrowie i potrzeby organizmu własnego i rozwijającego się maluszka. Zapotrzebowanie na niektóre składniki odżywcze i witaminy w tym czasie wzrasta, ważne jest też zadbanie o układ pokarmowy, który z racji zmian hormonalnych może pracować inaczej. Dowiedz się, po jakie preparaty można sięgnąć w czasie ciąży, by wspomóc swój organizm.
Dlaczego w czasie ciąży pojawiają się problemy z trawieniem?
Ciąża to burza hormonów, czyli zmiany w gospodarce hormonalnej mające na celu m.in. przygotowanie ciała przyszłej mamy do porodu. Hormony powodują rozluźnienie mięśni miednicy, co ułatwia poród siłami natury, ale jednocześnie mają wpływ na spowolnienie ruchów robaczkowych jelit, co przyczynia się do problemów gastrycznych takich jak gazy, wzdęcia i zgaga.
Ze względu na spowolnioną perystaltykę resztki niestrawionych pokarmów zalegają w jelitach, powodując takie właśnie dolegliwości. Zapobiec temu można, stosując odpowiednią dietę. Powinny znaleźć się w niej produkty bogate w substancje odżywcze i lekkostrawne. Szczególnie warto zadbać w tym czasie o mikrobiom, czyli florę bakteryjną jelit.
Produkty korzystnie na nią działające to kefiry, jogurty, maślanka, kiszone warzywa i owoce (naturalne źródła bakterii probiotycznych) oraz świeże warzywa i owoce, kasze i pełnoziarniste pieczywo (źródła prebiotyków).
Witaminy w czasie ciąży
Witaminy są niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu w każdym czasie. W ciąży zapotrzebowanie na niektóre z nich wzrasta, ponieważ część przyjmowanych przez mamę wraz z pożywieniem lub w inny sposób składników odżywczych wykorzystywana jest do rozwoju organizmu dziecka. W ciąży ważne jest zwłaszcza właściwe stężenie witaminy D3, która jest konieczna dla prawidłowego rozwoju kości i mięśni, a także dla właściwego funkcjonowania układu odpornościowego mamy.
Pamiętajmy, że w czasie ciąży to właśnie komórki odpornościowe matki chronią delikatny organizm dziecka. Witamina D3 jest syntetyzowana w skórze w odpowiedzi na działanie na nią promieni słonecznych, ale zaleca się jej suplementowanie przez cały rok w okresie ciąży, a także na etapie jej planowania i po porodzie.
Suplementy diety z probiotykami i witaminą D3 dla przyszłych mam
W czasie ciąży po konsultacji z lekarzem można sięgnąć po preparaty uzupełniające florę bakteryjną jelit o dobroczynne bakterie oraz te z witaminą D3. Dobrym wyborem będzie Estabiom łączący te dwa rodzaje składników. Probiotyk Estabiom Mama stworzony został z myślą o kobietach w ciąży i karmiących piersią. Zawiera trzy rodzaje bakterii probiotycznych z rodzaju Lactobacillus, prebiotyk (inulinę) oraz witaminę D3 w ilości 1000 UI dodatkowo wspierającą odporność oraz niezbędną dla zdrowych mięśni, zębów i kości.
W składzie Estabiom Mama znajdują się bakterie kwasu mlekowego, w tym szczep jelitowy Lactobacillus rhamnosus GG wspierający układ pokarmowy oraz dwa szczepy bakterii ginekologicznych. Inulina ułatwia pożytecznym bakteriom namnażanie się w jelitach. Co ważne, Estabiom można przechowywać w temperaturze pokojowej, a bakterie w nim zawarte są odporne na działanie kwasów żołądkowych i enzymów trawiennych.
Artykuł sponsorowany