Teraz Czytasz
Sadzonki jabłoni – odmiany i uprawa. Czy warto je kupić?

Sadzonki jabłoni – odmiany i uprawa. Czy warto je kupić?

Jabłoń to jedno z najczęściej spotykanych drzew w polskich sadach i ogrodach. Istnieje wiele gatunków i odmian jabłoni, które różnią się od siebie m.in. wielkością i wyglądem drzewa, czy też kolorem oraz smakiem owoców. Jabłonie to rośliny wieloletnie, które należą do rodziny różowatych. Ta popularna roślina sadownicza najczęściej uprawiana jest ze względu na jej zdrowe i smaczne owoce. Niektóre gatunki jabłoni są uprawiane jedynie w celach ozdobnych. Najczęściej jabłonie mają pojedynczy i prosty pień, jednakże czasami można spotkać rośliny z wytworzonymi odrostami korzeniowymi. Drzewa te dorastają do nawet 20 m wysokości. W przypadku większości odmian, liście jabłoni są sezonowe, jednak u niektórych gatunków można spotkać liście zimotrwałe. Dodatkowo jabłoń charakteryzują piękne kwiaty w kolorach bieli, różu, a nawet czerwieni.

Odmiany jabłoni

Drzewo jabłoni posiada bardzo wiele odmian. Każda z nich wyróżnia się swoją charakterystyczną porą dojrzewania, kolorem i smakiem skórki jabłka, plennością oraz odpornością na mróz i choroby. Biorąc pod uwagę porę dojrzewania oraz okres przechowywania, odmiany te można podzielić na letnie, jesienne i zimowe.

Odmiany letnie

Letnie to inaczej odmiany wczesne, które najlepiej smakują od razu po zerwaniu z drzewa. Niektóre swoją dojrzałość zbiorczą osiągają już w połowie lipca, inne w połowie sierpnia. Ich okres przechowywania jest dość krótki, ponieważ nadają się do spożycia do 3 tygodni po zerwaniu. Wczesne odmiany nadają się również na domowe przetwory.

Letnie odmiany jabłoni to m.in.:

  • Ananas Bierżnicki
  • Papierówka Oliwka Żółta
  • Close Klos
  • Jabłoń Czerwona
  • Early Geneva
  • Piros

Odmiany jesienne

Owoce jabłoni jesiennych dojrzewają później niż odmiany letnie tzn. od początku do połowy września. Jabłka po zerwaniu z drzewa należy przechować przez kilka tygodni, aby osiągnęły pełną dojrzałość. Nabywają one wtedy wysokie walory smakowe. Odmiany jesienne charakteryzują się długim okresem przechowywania – od zerwania do początku stycznia. Większość tych odmian jest mrozoodporna, jednak warto zapewnić im odpowiednią ochronę podczas silnych mrozów.

Do odmian jesiennych należą:

  • Antonówka
  • Kosztela
  • Malinówka Oberlandzka
  • Cesarz Wilhelm
  • Delikates
  • Freedom
  • Grafsztynek
  • Kronselka

Odmiany zimowe

Zazwyczaj owoce tych odmian nadają się do jedzenia w listopadzie lub w grudniu, ponieważ po zebraniu są jeszcze twarde i kwaśne. Najwięcej walorów smakowych nabierają, leżąc w chłodzie przez kilka miesięcy. Przed zakupem sadzonek odmian zimowych należy zastanowić się, czy ma się odpowiednie miejsce do ich przechowywania. Najlepiej sprawdzi się do tego piwnica. Odmiany zimowe można przechowywać do wiosny, a nawet lata.

Zimowe odmiany jabłoni to:

  • Reneta Szara
  • Starking
  • Szampion – Champion
  • Cortland
  • Florina
  • Gala
  • Gloster
  • Golden Delicious
  • Idared
  • Jonagold
  • Kosa Pomarańczowa

Uprawa

Jabłonki potrzebują słonecznego stanowiska, które jest osłonięte od wiatru. Najlepiej rosną w glebie próchniczej, żyznej i średniozwięzłej, której pH mieści się w granicach 5,5-6,5. Po wsadzeniu sadzonek w ziemię należy intensywnie podlewać glebę, jednak na dalszym etapie uprawy gleba powinna być umiarkowanie wilgotna. Młode drzewka jabłonie można kupić w pojemnikach lub w formie sadzonek, których korzenie są odkryte. Najlepszym momentem na sadzenie jest okres spoczynku, który przypada na okolice marca. Jabłonki można również sadzić wczesną jesienią, ponieważ jest to czas w którym bardzo dobrze się przyjmują. W tym czasie młode drzewka wytwarzają wiele drobnych korzeni, co pozwala im na szybkie wznowienie wzrostu po zimie. Rozstawa przy sadzeniu powinna wynosić 5×5 m w przypadku większych odmian oraz 3×2 m dla odmian karłowatych. Ważnym aspektem uprawy jest nawożenie – najlepiej sprawdzą się nawozy mineralne lub organiczne. Dzięki prawidłowemu nawożeniu drzewo obficie owocuje i zyskuje odporność na mróz. Nie należy zapomnieć o przycinaniu jabłonek, które powinno odbywać się 2 razy w roku (wiosną i latem).

Dlaczego warto kupić sadzonki jabłoni?

Przede wszystkim jabłka to zdrowie! Owoce są bogatym źródłem witamin i minerałów. Zawierają witaminę C, E oraz K, a także fosfor, potas, magnez i żelazo, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu człowieka. Doskonale odkwaszają i oczyszczają organizm z toksyn, podnoszą odporność, a także zapobiegają wielu chorobom jak np. miażdżycy czy rakowi jelita grubego. Ta smaczna bomba witaminowa ma również wiele zastosowań w kuchni. Jabłka można gotować, smażyć, piec, suszyć, a także przygotować z nich soki, kompoty i alkohol. Są doskonałym składnikiem dżemów, konfitur, a także pysznym dodatkiem do mięs, czy sałatek.

Jabłoń to drzewo, które dobrze czuje się w klimacie, jaki panuje w Polsce. Są one stosunkowo proste w uprawie i nie wymagają wielu zabiegów pielęgnacyjnych. Jabłonki są odporne na choroby, mróz i zanieczyszczenia powietrza i można je sadzić w przydomowych ogródkach. Ich niewątpliwą zaletą jest ich obfite owocowanie. Wszystkie wyżej wymienione odmiany sadzonek jabłoni można zakupić na stronie https://www.podkarpackiesady.pl/7-jablonie.

Zobacz komentarze (0)

Zostaw komentarz

Your email address will not be published.

© 2024 Stylowymag.pl. Wszelkie prawa zastrzeżone.

Przewiń w górę