Zasmucić może fakt, że na to pytanie nie ma jednoznacznej odpowiedzi. Kawosze z całego świata mogliby godzinami dywagować na temat idealnych mieszanek, pochodzenia kawy czy sposobów przygotowania, a i tak prawdopodobnie nie doszliby do porozumienia jaka kawa jest najlepsza. Inne ziarna sprawdzą się w przypadku parzenia sposobem alternatywnym, a zupełnie inne zostaną wrzucone do domowego ekspresu. W takim razie, jaką kawę powinno się wybrać oraz czym kierować się podczas wybierania idealnego ziarna?
Czym jest kawa świeżo palona?
Zacznijmy od podstaw, a dokładnie zdobywania wiedzy krok po kroku, aby na końcu dowiedzieć się, którą kawę powinno się wybrać. Kawa świeżo palona to ziarna, które zawierają pokaźną ilość dwutlenku węgla. Jest ona niezwykle aromatyczna, posiada zaskakujące nuty smakowe, które wyczuje się bez żadnej pomocy baristy. Kosztując świeżo palonej kawy, doświadczyć można aromatów orzecha, czekolady, a nawet wiśni oraz cytrusów. Fani słodkich smaków i zapachów, powinni postawić na świeżo prażone ziarna.
Kawa świeżo palona wyróżnia się niesamowitą intensywnością, którą czuć już z pierwszym łykiem. Skąd bierze się ten zaskakujący aromat? Ziarna kawy posiadają w sobie olejki, które podczas wypalania kawy, wydostają się na zewnątrz i kuszą swoimi zapachami. Co ciekawe pochodzenie kawy ma ogromny wpływ na wydobywany aromat – każdy zakątek świata posiada swój własny indywidualny smak oraz zapach otrzymany po procesie wyparzania, a dokładnie prażenia ziaren. Nawet poziom nasłonecznienia ma wpływ na konsystencje porannej filiżanki z kofeiną.
Gdzie kupić świeżo paloną kawę?
Wybór odpowiedniego miejsca na zakup kawy ma ogromne znaczenie. Osoby, które znają się na ziarnach, będą wiedziały wszystko o ich właściwym przechowywaniu, smaku oraz sposobie przygotowania. Profesjonalny sklep z kawami to nie tylko gwarancja smaku, ale również sposób na poznanie nowych ciekawostek związanych z ziarnem. Niektóre palarnie posiadają swoje sklepy tuż obok miejsca, w którym wyparzana jest kawa. Pracują w nich ludzie otwarci na rozmowę. Można zapytać ich o polecane produkty lub powiedzieć, czego oczekuje się od danej kawy, aby mogli oni dobrać produkt specjalnie pod konkretne kubki smakowe. Wpisując frazę w internecie „świeżo palona kawa, gdzie kupić?” oczom ukaże się wiele interesujących miejsc w pobliżu. Należy wybrać jedno lub kilka, a potem cieszyć się smakiem ulubionej, świeżo palonej kawy. Więcej informacji o doborze rodzaju kawy znajduje się na stronie: http://aukcjepracy.pl/kawa-ziarnista-czy-mielona-jaka-wybrac/.
Koszt kawy świeżo palonej
Wiadomo już, czym jest kawa świeżo palona. Warto pamiętać, że najlepiej smakuje ona między pomiędzy 2 a 14 dniem od wyparzania ziaren. Jest wtedy najbardziej aromatyczna i aby taka pozostała, powinna być dobrze przechowywana; najlepiej w szczelnym, ciemnym, specjalnym pojemniku. Smak oraz zapach kawy będzie cieszył, aż do miesiąca od jej wypalania. Po zakupie wybranego ziarna dobrze poznać sposoby przygotowania kawy w domowych zakątkach. W internecie dostępnych jest wiele poradników, jak krok po kroku przygotować kawę.
Sposób przygotowania aromatycznej filiżanki kawy powinien być odpowiednio dobrany pod osobiste preferencje kawosza. Nie ważne, jaka kawa do ekspresu pasować będzie najlepiej, ponieważ każde ziarno pasuje do domowego urządzenia tak samo. Pamiętać należy o kilku ważnych zasadach, które wpływają na smak oraz aromat kawy. Przede wszystkim stan ekspresu oraz kawiarki- powinna być ona odpowiednio czyszczona po zaparzeniu kawy, a na koniec osuszana ręcznikiem kuchennym. W sprzęcie nie mogą znajdować się fusy ani żadne pozostałości po poprzednim parzeniu.
Kawę należy kupować od razu po jej paleniu lub w niedługim odstępie czasu- nie dłuższym niż dwa tygodnie. Niewielka ilość ziaren pozwoli wykorzystać do końca produkt, zanim straci on już swój cały wyjątkowy aromat. Nie należy zastanawiać się, jaka kawa ziarnista jest najlepsza, a czego się dokładnie od niej oczekuje; jaki smak chce się otrzymać, jaki zapach jest najbardziej interesujący, a przede wszystkim, do jakiego napoju będzie ona wykorzystywana.