Teraz Czytasz
Jakie wyposażenie jest absolutnie niezbędne w każdej kuchni?

Jakie wyposażenie jest absolutnie niezbędne w każdej kuchni?

Producenci wręcz prześcigają się w mnogości różnych garnków, naczyń i innych akcesoriów kuchennych. Jednak czasem warto postawić nie na ilość, ale na jakość. Może lepiej zainwestować w kilka dobrze wykonanych i wytrzymałych, a przy tym uniwersalnych rzeczy?

Dzięki dostępności produktów z całego świata, we własnym domu można przygotowywać dania z niemal każdego regionu. Mimo że każda kuchnia jest inna, to gotowanie większości potraw wymaga podobnego sprzętu. Dlatego dobrze jest zastanowić się, po jakie naczynia i garnki sięgamy najczęściej. Dobrze jest wybrać takie, które są starannie zaprojektowane i wykonane, dzięki czemu ułatwiają gotowanie. Jakie garnki i naczynia kuchenne są wielozadaniowe i podołają przygotowaniu różnych dań?

Patelnie

Jednym z najbardziej uniwersalnych sprzętów kuchennych jest patelnia. Warto zastanowić się nad rozmiarem – powinna zmieścić danie, ale nie musi być zbyt duża. Popularna jest np.  patelnia Ambition 24 cm, ta wielkość pozwala na przygotowanie standardowego posiłku. Ważny jest także materiał wykonania. Patelnie Ambition 24 cm pokryte są nieprzywierającą powłoką, która ułatwia smażenie i grillowanie. Takie rozwiązanie pozwala także ograniczyć ilość tłuszcz używanego do smażenia, a więc ułatwia przygotowywanie zdrowszych, mniej kalorycznych potraw.

Gotowanie na parze

Kolejnym kuchennym przebojem są naczynia umożliwiające gotowanie dietetycznych dań. Częstym wyborem jest garnek do gotowania na parze Ambition. Tutaj również warto zwrócić uwagę na materiał wykonania. Istotny jest szczególnie wkład do gotowania – najlepiej, jeśli jest wykonany ze szkła. Szklane elementy nie reagują z żywnością, nie przesiąkają zapachem i nie zmieniają smaku potraw. To bardzo ważne ze względów zdrowotnych i smakowych. Modele ze szklanym wkładem produkuje np. firma Ambition. Garnek do gotowania na parze umożliwia przygotowanie całego obiadu jednocześnie. Jest to rozwiązanie praktyczne, a jednocześnie zdrowe – potrawy gotowane na parze są mniej kaloryczne niż smażone, a przy tym pozostają bardzo smaczne.

Zastawa stołowa

Wybierając serwis, warto postawić na uniwersalność i elegancję. Prosta, biała porcelana, jak np. Ambition Porto, będzie zawsze modna. Dobrze jest mieć w domu taki klasyczny i elegancki komplet naczyń – sprawdzą się zarówno w codziennym użytkowaniu, jak i przy szczególnych okazjach. Najlepszym wyborem jest zastawa, która będzie odporna na uszkodzenia. Przed zakupem trzeba koniecznie sprawdzić, czy można ją myć w zmywarce. To bardzo ułatwia sprzątanie, szczególnie po większych uroczystościach.

Deski do krojenia

Wiele osób nie przykłada szczególnej wagi do wyboru deski do krojenia, jednak to duży błąd. Jest to sprzęt, którego używa się codziennie, czasem kilka razy. Najpopularniejsze są deski drewniane, plastikowe oraz szklane. Warto dobierać je do konkretnych produktów. Zgodnie z zasadami, które panują w profesjonalnej gastronomii, dobrze jest mieć osobne, łatwe do umycia deski do surowego mięsa i ryb.

Zobacz komentarze (0)

Zostaw komentarz

Your email address will not be published.

© 2019 Stylowymag.pl. Wszelkie prawa zastrzeżone.

Przewiń w górę