Organizowanie przyjęcia wymaga od nas starannie przygotowanych przystawek, które wyśmienicie będą komponowały się z serwowanymi winami. Na początek warto zorientować się, z jakimi daniami podajemy białe oraz czerwone wino. Odpowiednio dobrany trunek podkreśli bowiem smak potraw. Kolejny krok to wybór konkretnych przekąsek, które podamy gościom. Smakołykom na zimno powinny towarzyszyć ciepłe przekąski do wina. Oto najciekawsze propozycje!
Jak powinna wyglądać deska przekąsek do wina białego oraz czerwonego?
Deska przekąsek do wina to jedna z najprostszych w przygotowaniu przystawek. Sięgając po wspaniałe deski drewniane, szklane, z kamienia lub innego tworzywa, mamy możliwość stworzenia arcydzieła kulinarnego, które nasi goście będą wspominać jeszcze długo po przyjęciu.
Przekąska do białego wina
Białe wino najczęściej łączymy z serami, rybami oraz owocami morza. Na desce mogą znaleźć się więc różnego rodzaju sery, wędzony łosoś, kawior czy też krewetki. Białe wino możemy także podać z faszerowanymi jajkami lub chudą wędliną.
Tego rodzaju deska przekąsek może być udekorowana różnego rodzaju owocami. Aczkolwiek są to dania wytrawne, odrobina słodyczy wspaniale przełamie ich smak. Jakimi owocami udekorować deskę serów oraz innych delikatnych przekąsek? Możemy sięgnąć po winogrona, czerwoną porzeczkę, truskawki, pomarańcze, cytryny czy też po melona – będzie współgrał z szynką parmeńską.
Przekąska do czerwonego wina
Czerwone wino sprawdza się w przypadku bardziej wyrazistych potraw. Podajemy je do wieprzowiny, wołowiny, baraniny czy też grzybów. W związku z tym idealnie będzie do niego pasowała deska wędlin. Możemy sięgnąć po wędzoną kiełbasę, szynkę, schab oraz boczek. Te wiejskie produkty ucieszą niejednego smakosza.
Dekoracyjna deska z wędlinami
Jak udekorować deskę z wędlinami? W tym przypadku możemy sięgnąć po chili, oliwki, pomidorki koktajlowe, korniszony, rzodkiewki oraz inne warzywa, z których możemy przygotować wspaniałą (jadalną!) dekorację do potraw. Kwiat zrobiony z papryki może posłużyć jako naczynie na dodatki do wędlin, takie jak chrzan, musztarda, keczup czy też guacamole, które nada desce wędlin egzotycznej nuty.
Gotowe przekąski do wina na zimno
Gotowe przekąski do wina na zimno są świetnym rozwiązaniem. Możemy je przygotować dużo wcześniej. Dzięki temu będziemy mieli więcej czasu, aby zająć się gośćmi. Jakie przekąski do wina możemy podawać na zimno? Wspomniane wyżej deski serów oraz wędlin to hit, którego nie może zabraknąć na żadnym przyjęciu.
Na zimno sprawdzą się także różnego rodzaju sałatki. Królowa sałatek, czyli sałatka jarzynowa, zawsze znajdzie swoich zwolenników. Możemy podać sałatki makaronowe oraz z ryżem. Fasolka z tuńczykiem na ostro zjedzona przy lampce czerwonego wina będzie tak samo wyśmienita jak pasta z łososia – tutaj sprawdzi się białe, wytrawne wino.
Talerz przekąsek do wina, na którym znajdzie się tatar, przyciągnie zwolenników surowego mięsa, ale nie tylko. Oprócz tradycyjnego tatara z mięsa wołowego, na naszym przyjęciu może znaleźć się tatar ze śledzia czy też z łososia. W przypadku tatara ze śledzia nie może zabraknąć ogórka kiszonego oraz cebulki. Tatar z łososia aż się prosi o owoce, takie jak melon lub brzoskwinia.
Ciepłe przekąski do wina na szybko
Ciepłe przekąski do wina powinny być przygotowane w taki sposób, aby można było je szybko podgrzać lub upiec. Wśród nich mogą znaleźć się paszteciki, tosty, hot dogi oraz różnego rodzaju wytrawne ciasteczka. Na przyjęciu sprawdzą się także różnego rodzaju zupy krem – na przykład zupa z dyni. Na talerzu przekąsek do wina mogą znaleźć się przepyszne krewetki w cieście naleśnikowym, kalmary, ser feta czy też cukinia w panierce – przygotowane we frytkownicy. Przekąski te podane z przygotowanym wcześniej sosem rozgrzeją gości, którzy będą lubować się różnorodnością podanych smakołyków na ciepło.
Aby móc cieszyć się organizowanym przyjęciem, przekąski oczywiście najlepiej przygotować wcześniej. Gotowe przystawki należy odpowiednio przechowywać, a tuż przed podaniem wyciągnąć z lodówki, ewentualnie podgrzać. Warto także zadbać o dekorację potraw, która sprawi, że goście będą “pochłaniać potrawy wzrokiem”.