Teraz Czytasz
Jak wyczyścić przebarwienia na stalowych garnkach?

Jak wyczyścić przebarwienia na stalowych garnkach?

Największą popularnością w wielu domach cieszą się garnki ze stali nierdzewnej. Są trwałe, ponadczasowe, ekonomiczne i świetnie wyglądają. Poza tym rewelacyjnie wpisują się w nowoczesne oraz klasyczne stylizacje, są odporne na uszkodzenia, łatwe w czyszczeniu, nie wymagają specjalnych środków ostrożności i zazwyczaj przeznaczone są do wszystkich rodzajów kuchenek. Jedynym mankamentem, jakiego można się dopatrzeć w garnkach stalowych, są pojawiające się tęczowe plamy.

Popularne garnki ze stali nierdzewnej

Bardzo często garnki stalowe pokrywają nieestetyczne plamy. Wiele osób zastanawia się, z czym  ten problem jest związany oraz oczywiście jak się go pozbyć. Warto pamiętać o tym, że naczynia są wykonane z wysokiej jakości stali nierdzewnej 18/10. Ma ona bardzo dobre właściwości, a liczbowy skrót oznacza, że do produkcji garnków wykorzystano 18% chromu, a 10% to zawartość niklu. Ten skład sprawia, że garnki stalowe są względnie odporne na przebarwienia, rdzę i korozję. Nie szkodzą im też silne detergenty. Z drugiej strony dość często na powierzchni naczynia pojawiają się przebarwienia. Są one spowodowane długotrwałym kontaktem ze środkiem drażniącym.

Jak usunąć tęczowe plamy?

To, że stalowe garnki są względnie odporne na przebarwienia, nie oznacza więc, że nie będą się na nich pojawiać plamy. Mogą one wynikać na przykład z działania kwasku cytrynowego, sody oczyszczonej, octu lub twardej wody. Wówczas na dnie garnka pojawiają się plamki. Pod wpływem wysokiej temperatury przebarwienia będą przybierać tęczowe odcienie lub też będą pojawiać się szare lub czarne miejsca. Te przebarwienia są nieszkodliwe dla zdrowia i wystarczy użyć preparatów do czyszczenia stali nierdzewnej, by zestawy garnków stalowych odzyskały swój pierwotny wygląd. Specjaliści doradzają również, by nie solić wody przed zagotowaniem, ponieważ w ten sposób można uniknąć plam.

Czego używać do mycia naczyń?

Bez problemu można natomiast usunąć przebarwienia, wykorzystując naturalne i chemiczne środki. Nalot z kamienia lub plamki z soli mineralnych rewelacyjnie zlikwidować można kwaskiem cytrynowym lub też octem, a następnie spłukać i wytrzeć do sucha. Można również użyć płynu do naczyń i bardzo często zwykła pielęgnacja jest wystarczająca, by pozbyć się zacieków. Świetnie przy tym sprawdzają się też gąbeczki nasiąknięte płynem do stali nierdzewnej. Po takim zabiegu naczynia trzeba wypłukać pod ciepłą wodą. Należy też pamiętać, by nie stosować silnych środków o właściwościach trących czy też druciaków, ponieważ będą one uszkadzać powierzchnię oraz spowodują rysy, a to nie będzie ładnie wyglądać. Do czyszczenia stali nierdzewnej nie nadają się też środki do srebra, ponieważ zawierają zbyt duże stężenie chlorków oraz silnych kwasów. Z drugiej strony świetnie sprawdza się soda oczyszczona.

Same plamy czy tęczowe ślady na garnkach nie wpływają na ich użyteczność, ale mogą zaburzać estetykę. I dlatego większość producentów nie traktuje ich jako powód do reklamacji. Specjaliści zalecają natomiast, by nie przechowywać w naczyniach żywności kwaśnej, solić wodę po zagotowaniu i nie używać drażniących substancji oraz czyścików podczas konserwacji. Naczynia stalowe z niewielkimi plamkami w różnych kolorach są czymś normalnym, gdyż przebarwienia pojawiają się wraz z procesem użytkowania garnka. Same w sobie nie są niebezpieczne, nie zmieniają właściwości przedmiotu i „nie zatruwają” pożywienia znajdującego się w naczyniu. Warto także wybierać dobry sklep z garnkami, w którym znaleźć można produkty najwyższej jakości, które posłużą przez lata.

Zobacz komentarze (0)

Zostaw komentarz

Your email address will not be published.

© 2025 Stylowymag.pl. Wszelkie prawa zastrzeżone.

Przewiń w górę