Kawa latte macchiato jest przepysznym napojem na bazie espresso i mleka. Idealna na dobry początek dnia, jak i podczas popołudniowych spotkań z przyjaciółmi. Z naszego artykułu dowiesz się, jak przygotować efektowne latte macchiato w domu. Tak, aby smakowało jak z kawiarni Starbucks.
Co to jest latte macchiato?
Kawa latte macchiato to kawa trójwarstwowa, składająca się z espresso, gorącego mleka i mlecznej pianki. Serwuje się ją w przezroczystych szklankach w celu podkreślenia efektu estetycznego. Tuż przed wypiciem napoju warstwy powinno się wymieszać — dlatego z napojem otrzymujemy również łyżeczkę na długim trzonku.
Nazwa latte macchiato dosłownie znaczy „splamione mleko” i pochodzi od niewielkiej kawowej plamki, która powstaje na mleku po dolaniu porcji espresso. Oryginalna nazwa doskonale obrazuje także proporcje zachowane między kawą a mlekiem, ponieważ w wersji latte macchiato zdecydowanie dominuje to drugie. Dzięki dużej ilości mleka napój jest wyjątkowo delikatny i aksamitny.
Jak wykonać latte macchiato w domu?
Chociaż mleko jest głównym składnikiem przepisu na latte macchiato, to o idealnym efekcie decyduje przede wszystkim dobra gatunkowo kawa. Do wykonania macchiato potrzebujesz około 25 ml espresso, które powinno być mocne, aromatyczne i wyraziste — słodki smak mleka nie może zdominować całego napoju.
To, jaką nutę i walory smakowe będzie miała kawa, zależy w dużej mierze od wybranych ziaren kawowych – ich odmiany, pochodzenia, czasu palenia i kompozycji.
Do przygotowania przepysznego espresso idealnie nadaje się kawa ziarnista Starbucks. Charakteryzuje się ona wspaniałym aromatem, dzięki czemu Twoja kawa w domu będzie smakowała zupełnie jak ta serwowana w kawiarni Starbucks.
Jeżeli nie posiadasz ekspresu z młynkiem, nie martw się! Kawy Starbucks dostępne są nie tylko w wersji ziarnistej, ale również w postaci kawy mielonej i kapsułek z kawą Starbucks. Możesz zatem cieszyć się fantastycznym smakiem swojej ulubionej kawy latte macchiato niezależnie od posiadanych akcesoriów, służących do parzenia kawy.
Niezbędnym sprzętem będzie jednak urządzenie do spieniania mleka — żadna kawa typu latte nie obędzie się bowiem bez tej wyjątkowej, mlecznej pianki, która nie tylko dobrze się prezentuje, ale oferuje również doznania smakowe. Jeśli nie posiadasz ekspresu z opcją spieniania mleka, zaopatrz się w osobny spieniacz.
By uzyskać efekt trzech warstw, musisz najpierw wlać do wysokiej szklanki spienione mleko. Nie spiesz się jednak z dodawaniem espresso od razu. Odczekaj około pół minuty. Gdy mleko już trochę odstoi, delikatnie zacznij dolewać do niego kawę. To bardzo ważne, by strumień był powolny — jeśli wlejemy kawę zbyt gwałtownie, całość może się samoistnie wymieszać i tym samym nie uzyskasz efektu kawy warstwowej.
Instrukcja, jak krok po kroku zrobić latte macchiato:
- Mleko lekko podgrzej (musi być zdecydowanie chłodniejsze niż kawa) i spień za pomocą spieniacza do mleka.
- Spienione mleko przelej do przygotowanej szklanki (można sobie zostawić łyżkę piany, żeby zakryć plamkę po dolewaniu kawy) i odczekaj około 30 sekund. Po tym czasie mleko powinno się rozwarstwić.
- Do mleka delikatnie wlej gorące espresso i dołóż resztę pianki.
- Całość możesz oprószyć cynamonem lub kakao.
Proste prawda?
Różne warianty latte macchiato
Świat smaków kawy jest niezwykle bogaty — w przypadku latte macchiato nie jest inaczej. Swoje domowe latte macchiato możesz wzbogacić o różne syropy smakowe, dzięki czemu uzyskasz niepowtarzalnie pyszny napój. Jakie smaki pasują do kawy? Wszystkie! Kwestia więc tylko tego, co Ci najbardziej smakuje.
Latte macchiato często podawane jest z dodatkiem tradycyjnych syropów o smaku czekoladowym, cynamonowym czy słonego karmelu. Dla wszystkich smakoszy kawy, którzy szukają nowych doznań, mamy dobrą wiadomość — w świecie kawy nie ma zasad, których nie można łamać! Macchiato z syropem klonowym, nutellą lub lawendą? Wypróbuj te nieoczywiste połączenia i przekonaj się, jak bardzo interesująca może być Twoja poranna kawa.