Codzienne spożywanie warzyw i owoców jest niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu. Niestety wiele osób w swoim jadłospisie pomija wymaganą porcję tych produktów spożywczych. Jeśli chcesz wprowadzić do codziennego jadłospisu więcej owoców i warzyw, sprawdź, jak to zrobić skutecznie.
Po co jeść warzywa?
Według zaleceń Światowej Organizacji Zdrowia dorosły człowiek powinien jeść codziennie minimum 400 gramów owoców i warzyw. Dzięki nim może dostarczyć cenne składniki odżywcze i witaminy, takie jak:
- wapń, sód, potas i magnez,
- witaminy z grupy B (w tym kwas foliowy), witamina C oraz prowitamina A,
- błonnik.
Warzywa i owoce mają wpływ na każdy narząd organizmu. Dzięki optymalnemu odżywianiu możliwa jest prawidłowa praca układu krwionośnego, pokarmowego oraz innych. Składniki roślinne mają wpływ nawet na to, jak bardzo jesteś skoncentrowany. Warto nie zapominać ich w codziennym jadłospisie.
5 sposobów na warzywa w codziennej diecie
Już wiesz, dlaczego powinieneś jeść codziennie sporą ilość warzyw. Oto 5 sposobów na to, by skutecznie je wprowadzić do swojej diety.
1. Koktajle
Jeśli chcesz nasycić swój codzienny jadłospis prozdrowotnymi składnikami, które się znajdują w warzywach i owocach, przygotuj blender. Produkty roślinne można ze sobą mieszać w dowolny sposób, aby otrzymać gęsty napój pełen witamin i cennych składników mineralnych. W zależności od Twoich preferencji możesz do koktajli dodawać mleko, wodę lub sok.
2. Pokrojone w słupki
Wiele osób twierdzi, że nie je tak dużej ilości warzyw i owoców z jednego powodu. Nie chce im się ich obierać. Może warto poświęcić kilka chwil na przygotowanie zdrowej przekąski? Warzywa pokrojone w słupki mogą świetnie smakować – zwłaszcza jeśli przygotujesz do nich lekki dip jogurtowy. Sam zdecyduj, które z nich odpowiadają Ci najbardziej: marchew, papryka, seler naciowy czy różyczki brokułu? To świetna alternatywa dla tych, którzy kochają chipsy i paluszki. W ten sposób nadal możesz podjadać – tyle że zdrowiej.
3. Zupy
Zupy to świetne rozwiązanie na to, by jeść więcej warzyw. W praktyce wybór smak zupy jest nieograniczony. Warto eksperymentować i używać kilku produktów roślinnych. Doskonałe będą także kremy, np. z białych warzyw.
Zupa to idealny pomysł na obiad dla osób na redukcji lub lekką kolację. Co więcej, jesienią i zimą ogrzeją Twój organizm i pomogą wzmocnić układ odpornościowy.
4. W daniu głównym
Do pieczonej ryby, kotleta czy wędzonego tofu możesz dodać jakiekolwiek warzywa, nie tylko ziemniaki. Baw się i mieszaj sałatki do dania głównego lub przygotuj miks produktów roślinnych na parze.
5. Dieta pudełkowa
Postawienie na catering dietetyczny to świetny sposób na wprowadzenie warzyw do diety. – Dobrym przykładem będzie dieta pudełkowa Light LG&DG, w której znajdziesz mnóstwo superfoods bogatych w minerały, witaminy i nienasycone kwasy tłuszczowe. Wybierając takie rozwiązanie, nie musisz poświęcać czasu na gotowanie, a Twoja dieta będzie odpowiednio zbilansowana – wyjaśnia ekspert firmy Nice To Fit You.
Zdecyduj samodzielnie, w jaki sposób dostarczysz organizmowi 400 gramów warzyw i owoców. Sposób nie ma większego znaczenia – istotne jest to, aby zwiększyć spożycie tych produktów.