Wiedza z zakresu dietetyki bardzo mocno się zmieniła przez ostatnie lata i dzisiaj w tym temacie wiemy znacznie więcej. To co dawniej było dla wielu niezrozumiałe, dziś jest często tłumaczone rozmaitymi przypadłościami dietetycznymi. Zmieniło się także bardzo wiele w kwestii samej produkcji żywności. Dzisiaj możemy kupić jedzenie w zasadzie nawet w przypadku bardzo skomplikowanych i rzadszych nietolerancji. Bardzo często unikanym z różnych powodów składników jest gluten.
Dlaczego niektórzy rezygnują z glutenu?
Rezygnacja z glutenu jest najczęściej indywidualną decyzją wynikającą z dbania o dietę lub też przekonań, które zwykle również oparte są na solidnej wiedzy naukowej. Tej w kwestii glutenu nie brakuje i choć nadal można natknąć się na publikacje fatalnie wykonane, to jednak w większości przypadków spotkamy się z opinią naukową o tym, że spożywanie glutenu nie przynosi nam nazbyt wielu korzyści, a może nam szkodzić. Dlatego właśnie tak zrozumiała jest rezygnacja z tego składnika w diecie przez sporo osób. Czasami również występująca w organizmie alergia na gluten nie pozwala na swobodne spożywanie tego typu pokarmów i wtedy to zrezygnowanie z niego nie tylko jest kwestią naszych przekonań, ale przede wszystkim kompleksowego zadbania o swoje zdrowie.
Korzyści z rezygnacji z glutenu
Dieta bezglutenowa pozwala w bardzo krótkim czasie zmniejszyć masę naszego ciała. Często efekt odchudzający spowodowany jest przede wszystkim poprawą kondycji naszych jelit. Osoby funkcjonująca na takiej diecie dłuższy czas bardzo często zwracają również uwagę na znacznie większy poziom energii oraz lepszy nastrój. Przede wszystkim jednak dieta bezglutenowa skierowana jest do osób, które z jakichś powodów nie mogą spożywać tradycyjnych produktów mącznych. W takim przypadku zmienieniem diety pozwoli na zmniejszenie lub całkowite wyeliminowanie dolegliwości ze strony układu pokarmowego.
Produkty bezglutenowe – solidny sklep
Dawniej dieta bezglutenowa była znacznie bardziej skomplikowana i wymagała od nas o wiele większego wysiłku. Dziś jedzenie bez glutenu jest dostępna praktycznie na każdym kroku i w bardzo wielu sklepach, dyskontach oraz internecie. Znajdziemy również bardzo wiele sklepów z produktami bezglutenowymi, które są doskonale wyposażone, a także specjalistyczne. Często zakupimy tam również produkty wegetariańskie i wegańskie. Będziemy mogli w ten sposób jeszcze lepiej zaplanować swoją dietę i wzbogacić ją o ciekawe produkty, których do tej pory nie spożywaliśmy zbyt dużo lub w ogóle.
Ofertę produktów bezglutenowych znajdziesz na: www.vegesklep.pl.