Każda restauracja, która ma w swojej ofercie naleśniki, powinna posiadać na kuchennym wyposażeniu dobrej jakości patelnię. Nie może być to jednak zwykłe akcesorium, jakie wykorzystuje się do smażenia. Patelnia do naleśników, a także patelnia na pancake wyróżniają się nieco inną budową i są przystosowane właśnie do tego typu potraw. Pierwsza z nich jest płytka i ma niskie brzegi. Dzięki temu przewracanie ciasta jest łatwe i nie trzeba obawiać się przypadkowego rozerwania. Czym kierować się w trakcie wyboru takich patelni?
Najlepsza patelnia do naleśników, czyli jaka?
Opisana wyżej konstrukcja patelni sprawia, że można uzyskać perfekcyjnie wysmażone i cienkie ciasto, bez dużej ilości tłuszczu. To z kolei przekłada się na znakomity smak przekąsek. Co istotne, wszystkie naleśniki wychodzą takie same i mają równą powierzchnię. Cienkie ciasto jest jednocześnie elastyczne, dzięki czemu można bez problemu nałożyć farsz i zawinąć całość. W taki sposób uzyskamy danie, które będzie nie tylko smaczna, ale jednocześnie atrakcyjne wizualnie, co ma istotne znaczenie dla każdego obiektu gastronomicznego. Czym wyróżnia się dobra patelnia na naleśniki?
- Bardzo ważnym elementem jest nieprzywieralna powłoka, która obecnie jest standardem w przypadku akcesoriów wyróżniających się wysoką jakością. Dzięki niej nie trzeba martwić się o przywieranie ciasta do powierzchni, a tym samym o utratę jego pierwotnej formy. Dodatkową zaletą nieprzywierającej powłoki jest brak konieczności używania dużej ilości tłuszczu. Może się nawet okazać, iż w ogóle nie jest on potrzebny. To z kolei przekłada się na dietetyczny charakter dania.
- Jeśli chodzi o rodzaj powłoki, prym wiedzie powłoka teflonowa i ceramiczna. Patelnie do naleśników zaliczane do pierwszej grupy są łatwo dostępne, a przy tym występują w szerokim przedziale cenowym. Teflon jest bezpiecznym materiałem i nie wymaga dużej ilości tłuszczu. Oprócz tego można liczyć na łatwe i szybkie czyszczenie. Trzeba jednak pamiętać o używaniu wyłącznie drewnianych i silikonowych szpatułek lub tych z tworzywa sztucznego. Metalowe akcesoria zarysują powłokę, przez co utraci ona swoje właściwości.
- Ceramiczna patelnia naleśnikowa nie jest tak popularna jak modele teflonowe, jednak również ma wiele zalet. Przede wszystkim jest odporna na wysoką temperaturę i to w dużo większym stopniu niż teflon. W tym przypadku możemy całkowicie zrezygnować z dodatku tłuszczu. Kolejną zaletą jest równomierne rozprowadzanie ciepła i jego długie utrzymywanie oraz odporność na uszkodzenia mechaniczne. Niemniej jednak również warto używać akcesoriów wykonanych z drewna, tworzywa lub silikonu. Taka patelnia do naleśników na indukcję wyróżnia się ponadto bardzo eleganckim wyglądem.
Na co jeszcze zwrócić uwagę kupując patelnię na naleśniki?
Ważną kwestią jest rozmiar patelni. Zazwyczaj można spotkać się z wersjami o średnicy od 20 do 30 cm. Większe modele są polecane w przypadku częstego przygotowywania naleśników potrzebnych do krokietów. Dzięki temu będziemy mogli nałożyć więcej farszu i łatwo zwinąć ciasto. Dużą popularnością cieszy się też patelnia do pancakes. To świetny wybór jeśli mamy zamiar przygotować prawdziwe amerykańskie naleśniki, które są mniejsze, ale jednocześnie grubsze i puszyste. Tego typu wersje posiadają wgłębienia, do których wlewa się porcję ciasta. W ten sposób można uzyskać przekąski o równomiernym, ładnym kształcie. Wybierając patelnie do pancakes należy kierować się tymi samymi kryteriami dotyczącymi powłoki. Oprócz tego należy dopasować do naszych potrzeb liczbę wgłębień, co przekłada się na liczbę naleśników, które można smażyć w tym samym momencie.