
Zakwas z buraków kojarzy nam się z płynem, z którego zrobimy pyszny domowy barszcz. Jednak warto na niego spojrzeć nieco szerzej i włączyć w formie napoju do codziennej diety. Bardzo szybko zauważymy, że organizm nam się za to odwdzięczy. Co warto o nim wiedzieć i jak może poprawić nasze zdrowie?
Przechadzając się między sklepowymi półkami, możemy znaleźć dwie kategorie produktów – sok z buraków i zakwas z buraków. Nie są to te same napoje, powstają i smakują inaczej, różne będą też wartości odżywcze. Dzisiaj skupimy się na drugim typie, czyli zakwasie.
Zakwas z buraków – co to takiego?
Zanim przejdziemy do właściwości i zaleceń spożywania zakwasu z buraków, wyjaśnimy, czym właściwie taki zakwas jest. To przejrzysty ciemnofioletowy płyn, jaki uzyskuje się podczas kiszenia buraków. Dochodzi do fermentacji, a bakterie kwasu mlekowego przekształcają obecny w burakach cukier w kwas mlekowy. W ten sposób warzywa zachowują wszystkie wartości odżywcze i jednocześnie się nie psują. Zakwas buraczany jest doskonałą bazą do barszczu, ale będzie również idealny jako napój.
Właściwości zakwasu z buraków
Wszystkie kiszonki są bardzo zdrowe i chociaż często są pomijane, ich stała obecność w diecie wspiera zdrowie, profilaktykę i leczenie wielu chorób. Zakwas z buraka jest przede wszystkim skarbnicą bakterii probiotycznych, a więc wspiera układ odpornościowy. Ma niski indeks glikemiczny, zawiera dużo żelaza, potasu, magnezu i witamin C, A, E i witamin z grupy B. Są to składniki, które są niezbędne dla zachowania pełni zdrowia, a wiele osób cierpi w związku z ich niedoborami. Zakwas buraczany ma kwaśny i orzeźwiający smak, jeśli do tego spojrzymy na wielość zawartych w nim składników odżywczych, łatwo dojść do wniosku, że może sprawdzić się także jako suplement diety. Kiedy szczególnie warto po niego sięgnąć?
Zakwas z buraków kupisz na stronie: https://naszatlocznia.pl/k/zakwasy/burak/
Kiedy pić zakwas buraczany?
Wspomnieliśmy, że zakwas z buraków ma w swoim składzie dużo probiotyków, więc należałoby o nim pomyśleć dla wzmocnienia odporności, a już szczególnie w okresie jesienno-zimowym, kiedy jesteśmy wyjątkowo narażeni na infekcje. Oprócz tego przez obecność w zakwasie betainy zakwas będzie wspierać układ krwionośny, w tym zmniejszy prawdopodobieństwo wystąpienia miażdżycy. Równie dobrze będzie oddziaływać na układ nerwowy. Pomaga chronić organizm przed rozwojem depresji i chorobami związanymi z tempem życia i stresem.
Jeżeli planujemy zrzucić kilka kilogramów, także o zakwasie buraczanym pamiętajmy. Nie jest co prawda środkiem na odchudzanie i na drugi dzień nie zauważymy utraty masy ciała. Jednak zawiera składniki sprzyjające szybszej przemianie materii, więc wspiera odchudzanie. Ma do tego błonnik zwiększający uczucie sytości. Ponadto kiszonki, nie tylko te z buraków, pomagają poradzić sobie z kacem. Kiedy więc wiemy o tym, że czeka nas zakrapiana impreza, warto się w zakwas zaopatrzyć. Poza tym zakwas dostarcza nam energii, więc jeśli często odczuwamy zmęczenie, to zdecydowanie nam się przyda. Można go potraktować jako naturalny i zdrowy energetyk.