Dieta pudełkowa to coraz popularniejszy sposób odżywiania – nie tylko dla zabieganych i zapracowanych. Jednak nie wszyscy są do niej przekonani – uważają ją za dość kosztowny „kaprys”. Czy tak jest w istocie? Dowiedz się, ile kosztuje dieta pudełkowa.
Dieta pudełkowa to produkt oferowany w ramach cateringu dietetycznego. W ramach wybranego jadłospisu zamawiający otrzymuje zestaw gotowych posiłków na każdy dzień – zgodnie z wybranym wariantem. Dzięki temu spożywane dania są w pełni dopasowane do preferencji smakowych, a także prowadzonego stylu życia.
Ile kosztuje dieta pudełkowa?
Trudno jednoznacznie odpowiedzieć na pytanie o to, ile kosztuje dieta pudełkowa. Wpływ na to ma wiele czynników, m.in.:
- oferta firmy cateringowej,
- rodzaj diety pudełkowej,
- kaloryczności diety,
- wariant menu,
- czas trwania diety.
Sprawą oczywistą jest, że koszt diety pudełkowej specjalistycznej (np. białkowo-tłuszczowej, bez glutenu i laktozy, na bazie ekskluzywnych produktów), będzie wyższy w porównaniu do diety klasycznej. Niemniej jednak ceny zaczynają się od kilkudziesięciu złotych za dzień.
Na zniżkę można liczyć m.in. w przypadku diety pudełkowej zamawianej z góry na 3 miesiące. Cena jednostkowa będzie też niższa w przypadku diety jednomiesięcznej w porównaniu z jadłospisem zamawianym na pojedyncze dni. Warto jednak podkreślić, że to wszystko zależy od wewnętrznych ustaleń firmy cateringowej.
Dieta pudełkowa – to się opłaca?
Przy założeniu, że za jeden dzień diety pudełkowej trzeba zapłacić średnio 70 zł, w ujęciu 4-tygodniowym da to kwotę 1960 zł. Wydaje się dużo, ale – w zestawieniu z wydatkami ponoszonymi w związku z samodzielnymi zakupami – koszt wcale nie będzie wysoki.
Załóżmy, że miesięcznie na zakupy (tylko dla siebie) wydajesz ok. 800 zł. Do tego należy dodać koszt jedzenia zamawianego do pracy lub jedzenia spożywanego w lokalu. W dużym uproszczeniu wyjdzie 1200 zł. Trzeba także wziąć pod uwagę:
- czas potrzebny na zrobienie zakupów,
- czas i koszt poświęcony na przygotowywanie posiłków (gotowanie, pieczenie, zmywanie).
Należy przy tym zastanowić się, ile żywności się marnuje. Czy faktycznie każdy produkt wykorzystywany jest w 100%?
– Biorąc pod uwagę wszystkie kwestie – nie tylko te związane stricte z kosztami zakupów, cena diety pudełkowej wcale nie jest wygórowana. Szczególnie że zamawiający płaci również za komfort przejawiający się w braku konieczności wymyślania smacznych dań, poświęcania czasu na gotowanie. Każdego dnia otrzymuje zestaw gotowych posiłków, dopasowanych do potrzeb jego organizmu – wyjaśnia przedstawicielka Nice To Fit You – firmy cateringowej specjalizującej się w spersonalizowanej diecie pudełkowej.
Warto przy tym pamiętać, że posiłki w ramach diety pudełkowej powstają z wysokiej jakości produktów. Wykorzystywane owoce, warzywa czy mięso nierzadko pochodzą od lokalnych dostawców. Przekłada się to na ich świeżość i doskonały smak.
Decydując się na dietę pudełkową, zyskuje się pewność, że otrzymywane posiłki będą nie tylko zgodne ze smakowymi preferencjami, ale przede wszystkim – dobrze zbilansowane. Dania przyrządzane samodzielnie nie zawsze takie są.