Teraz Czytasz
Cztery zaskakujące produkty, które pomogą ci w walce z cholesterolem

Cztery zaskakujące produkty, które pomogą ci w walce z cholesterolem

Dieta przeciwcholesterolowa ma stałe, określone zasady. Warto jednak wiedzieć, że właściwości obniżające poziom cholesterolu we krwi wykazują także produkty spoza tej listy. Zobacz, co warto włączyć do jadłospisu, gdy dbasz o serce i chcesz walczyć ze zbyt wysokim cholesterolem.

Właściwy jadłospis pomaga nie tylko wspomóc walkę z cholesterolem, ale także uzupełnić ilość niezbędnych witamin i minerałów w organizmie. To także pierwsza pomoc, zanim sięgniemy po statyny. Modyfikacja stylu życia bywa trudna – warto zatem zacząć od włączenia do menu produktów, które pomogą zwiększyć ilość dobrego cholesterolu. Na co zwrócić uwagę?

Makaron a cholesterol

Specjaliści są zdania, że to nie tłuszcze, a węglowodany podnoszą poziom złego cholesterolu we krwi. Jaka jest więc zależność między makaronem a cholesterolem? Produkty z białej mąki nie są korzystne dla zdrowia, w przypadku zbyt wysokiego cholesterolu tradycyjny makaron warto więc zamienić na pełnoziarnisty, ewentualnie z mąki durum. Ten pierwszy, ze względu na wysoką zawartość błonnika, zmniejsza wchłanianie cholesterolu HDL.

Awokado a cholesterol

Awokado to popularny składnik śniadań białkowo-tłuszczowych, szczególnie polecanych przy zbyt wysokim cholesterolu. Choć obecnie owoc ten jest dość kontrowersyjny z ekologicznego punktu widzenia, nie sposób przecenić jego właściwości prozdrowotnych. Oprócz witamin A, D, E, K, C i witamin z grupy B awokado zawiera szereg niezbędnych tłuszczów. Pomagają one nie tylko wyrównać poziom lipoprotein, ale także uporać się z nadmiarowymi kilogramami. Badania naukowców z Penn State University wskazują, że już po pięciu tygodniach codziennego spożywania tego owocu uzyskuje się znakomite wyniki w zakresie obniżenia cholesterolu LDL.

Czosnek i cebula

Czosnek znany jest ze swoich właściwości bakteriobójczych. Dzięki zawartości allicyny uznawany jest za naturalny antybiotyk i używany w stanach przeziębienia. Warto jednak wiedzieć, że czosnek obniża także poziom cholesterolu całkowitego i frakcji LDL. Sześciotygodniowe spożywanie wyciągu z czosnku (w dawce 800 mg dziennie) pozwala na zmniejszenie pierwszego parametru o 12%, a drugiego o 17%[1].

A co z cebulą? Zawiera ona związki siarki, które oprócz działania antybakteryjnego obniżają stężenie cholesterolu we krwi. Co ciekawe, to ten sam składnik, który zawarty jest w czosnku – allicyna.

[1] https://www.muscle-zone.pl/blog/wplyw-czosnku-na-cholesterol/

Zobacz komentarze (0)

Zostaw komentarz

Your email address will not be published.

© 2019 Stylowymag.pl. Wszelkie prawa zastrzeżone.

Przewiń w górę