Są różne kawy, ale jest tylko jedna z zasadami – espresso, które jest wyraziste i stanowi esencję prawdziwych ziaren kawowca. To kawa dla koneserów, którzy cenią ją za smak. Jeżeli należysz do miłośników „małej czarnej” i w dodatku wyjątkowej, koniecznie spróbuj neapolitański sposób parzenia. Teraz możesz się nim raczyć w domu.
Jedna kawa, wiele znaczeń
W Neapolu kawa to nie tylko gorący i esencjonalny napój, ale również sposób na wyrażanie uczuć. Umacnia przyjaźń, rozpala namiętność i pociesza, kiedy tego wymaga sytuacja. Dobra o’cafe powinna być intensywna, zwłaszcza w stolicy Kampanii, którą wyróżnia mocny charakter. Jej tajemnica tkwi w procesie parzenia.
Żeby mogła być taka, jak lubią ją Neapolitańczycy, do akcji powinien wkroczyć doświadczony barista. W Twoim domu może go zastąpić kawiarka La Pavoni – dzięki niej przekonasz się, że napój, którym do tej pory się raczyłeś, wcale nie był kawą. Co takiego ma w sobie espresso z tego regionu Włoch?
Espresso z Neapolu – czym się wyróżnia?
Mieszkańcy Półwyspu Apenińskiego ubiegają się o wpisanie tego swojej kawy na listę światowego dziedzictwa UNESCO, ponieważ udowadniają, że jest ona czymś więcej, niż zwykłym napojem. Neapolitańska kawa espresso wyraża prawdziwą kulturę. Rytuał jej picia przerodził się w prawdziwą sztukę i jest związany z tradycją. Powstają szczególne okoliczności jej spożywania, nazywane „kawą w zawieszeniu”, które akcentują gościnność, solidarność i serdeczność.
Jak zaparzyć prawdziwe, neapolitańskie espresso?
Klasyczną kawę espresso parzy się z 7 gram świeżo zmielonej kawy. Ciśnienie wody przepływającej przez drobinki kawy powinno wynosić 9 bar, a jej temperatura wahać się w granicach 88 – 92 °C. W ciągu około 20-25 sekund ekstrakcji ziaren powinno się uzyskać około 25 ml naparu. Kawę espresso serwuje się w podgrzanych, małych filiżankach, do których zawsze podaje się szklankę wody. Ma ona oczyścić kubki smakowe przed skosztowaniem kawy, by w żaden sposób nie zaburzyć jej smaku.
Podwójne espresso – ile gram kawy?
Dla wielu osób jedna porcja kawy to za mało, dlatego jeśli jesteście fanami większych ilości i zastanawiacie się „podwójne espresso ile gram kawy”… odpowiadamy: przygotowanie podwójnego espresso wymaga użycia około 18-20 gramów mielonej kawy. Ilość ta jest dwukrotnie większa niż w przypadku standardowego espresso, które zwykle zawiera 7-9 gramów kawy. Dzięki większej ilości kawy, podwójne espresso ma bardziej wyrazisty smak i zawiera więcej kofeiny, co sprawia, że jest idealnym wyborem dla tych, którzy potrzebują dodatkowego zastrzyku energii.
Czym wyróżnia się prawdziwe espresso z Neapolu?
Neapolitańskie espresso jest bardzo gęste, wyraziste i aromatyczne – nic dziwnego, że uchodzi za najlepszą kawę na świecie. Pianka na jej powierzchni musi być jednolita i trwała – utrzymywać się przez co najmniej 120 sekund od momentu nalania kawy bez mieszania. Kolor jest także ściśle określony – powinien być orzechowo-brązowy lub ciemnobrązowy.
W Neapolu kawy się nie sączy, ale pije szybko, w kilku łykach. Dobry barista zawsze zapyta Cię o wrażenia. W klasycznej kawiarni, napoju się nie wybiera, ponieważ profesjonalista sam decyduje o tym, jakie espresso podać – wybiera gatunek kawy i odpowiedni sposób parzenia. Neapol jest miastem otwartym, a wypicie dobrej kawy jest tam traktowane jako podstawowe prawo każdego człowieka, bez względu na jego status!