Teraz Czytasz
Migdały kalifornijskie – właściwości i kaloryczność

Migdały kalifornijskie – właściwości i kaloryczność

Migdały kalifornijskie są nie tylko bardzo smaczne, ale i naprawdę zdrowe! Niestety, w związku z dużą zawartością tłuszczy krąży jednakowoż wokół nich wiele nieprawdziwych informacji. Czas zweryfikować przynajmniej te najważniejsze z nich. Jakie więc naprawdę są te migdały jakimi właściwościami się cechują? W jaki konkretnie sposób wpływają na nasze zdrowie? Tego i innych ciekawych rzeczy dowiesz się z naszego artykułu.

Migdały kalifornijskie i ich dobroczynny wpływ na nasze zdrowie

Orzechy kalifornijskie działają na nasz organizm w sposób bardzo wszechstronny, ale równocześnie bardzo pozytywny, a to dlatego, że są prawdziwą bombą witaminową –  i nie tylko. Migdały kalifornijskie zawierają bowiem pokaźne ilości witamin z grup B oraz E, magnezu, cynku oraz nisko nasyconych tłuszczów. Regularnie spożywane spowalniają procesy starzenia się, pozytywnie wpływają na naszą cerę oraz zmniejszają ilość występującego trądziku. Ich pozytywne właściwości nie kończą się jednak jedynie na poprawieniu naszego wyglądu!

Migdały (choć, podkreślamy stanowczo, mowa o tych naprawdę wysokiej jakości, oferowane przez sklep internetowy ze zdrową żywnością, a nie “masówkach” dostępnych w hipermarketach) cechują się bowiem również zróżnicowanymi właściwościami prozdrowotnymi. Regularnie spożywane przez kobiety nie tylko pomagają zmniejszyć objawy zespołu napięcia przedmiesiączkowego, ale także – dzięki dużej ilości zawartego w nich kwasu foliowego – zapobiegają wadom płodu. Regularnie spożywane migdały kalifornijskie redukują ponadto stres i nerwowość, a co za tym idzie są doskonałą przekąską po całym dniu ciężkiej pracy. Duża ilość “dobrych” tłuszczy nienasyconych sprawia natomiast, że poprawiają one pracę układu krwionośnego i zapobiegają chorobom serca.

Według wielu badań kalifornijskie migdały, a konkretnie zawarta w nich amigdalina oraz flawonoidy mogą pełnić kluczową rolę w profilaktyce nowotworowej. Dla jasności – migdały kalifornijskie absolutnie nie zastąpią leku, jednak wiele wskazuje na to, że regularne ich spożywanie pomoże zmniejszyć ryzyko samego zapadnięcia na nowotwór.

Własności odżywcze i kaloryczność migdałów kalifornijskich

Prawdziwe, oferowane przez sklep internetowy ze zdrową żywnością migdały są jednym z najlepszych źródeł zdrowych, nienasyconych tłuszczów. W 100 gramach produkty znajduje się bowem blisko 50 g tłuszczów, z czego ponad 47% to tłuszcze nisko- i nienasycone.  W 100 gramach migdałów znajduje się również ponad 12 gram drogocennych kwasów tłuszczowych omega-6. Sprawia to zresztą, że migdały kalifornijskie są jednym z podstawowych składników diety tłuszczowej, polecanej m.in przy cukrzycy. 100 gram migdałów zawiera również po ok 20 gram białka oraz węglowodanów. Stanowią one również jedno z najcenniejszych źródeł błonnika.

Co więcej – taka porcja zaspokaja między innymi:

  • 160% dziennego zapotrzebowania na witaminę E
  • 94% dziennego zapotrzebowania na mangan
  • 87% dziennego zapotrzebowania na magnez
  • 70% dziennego zapotrzebowania na witaminę B2
  • 65% dziennego zapotrzebowania na fosfor
  • 24% dziennego zapotrzebowania na witaminę B3

Podkreślając jednak ich pozytywne właściwości należy jednak dodać, że są to orzechy stosunkowo kaloryczne, co dla wielu będzie łyżką dziegciu. Omawiana porcja (100 gram) migdałów zawiera bowiem 596 kcalJeszcze raz podkreślamy jednak, że migdały kalifornijskie zawierają w zdecydowanej większości tłuszcze nisko nasycone. Negatywnych efektów spożywania takiej ilości migdałów powinny obawiać się jedynie osoby na bardzo restrykcyjnych dietach.

Zastosowanie migdałów kalifornijskich w kuchni

Migdały kalifornijskie, podobnie jak inne bakalie, najlepiej spożywać na surowo. W celu urozmaicania smaku można podawać je, na przykład, z rodzynkami czy płatkami owsianymi. Migdały sprzedawane przez sklep ze zdrową żywnością Gomigo.pl wykorzystane mogą być także jako składnik ciast, czy też deserów (np.lodów). Mieszając je z cukrem pudrem i białkiem uzyskamy zaś marcepan. Tak naprawdę jednak migdały świetnie komponują się z zaskakująco dużą ilością dodatków, dlatego zapraszamy do kuchennych eksperymentów.

Zobacz komentarze (0)

Zostaw komentarz

Your email address will not be published.

© 2024 Stylowymag.pl. Wszelkie prawa zastrzeżone.

Przewiń w górę