Teraz Czytasz
Gofrownica to nie tylko gofry! Dowiedz się, co jeszcze możesz przygotować za jej pomocą

Gofrownica to nie tylko gofry! Dowiedz się, co jeszcze możesz przygotować za jej pomocą

Decydując się na kupno gofrownicy, większość z nas godzi się z tym, że będzie jej używać raczej okazjonalnie. Po początkowym zachwycie i codziennej produkcji gofrów zwykle okazuje się bowiem, że nawet ta najukochańsza słodka przekąska, kojarząca się z letnimi wakacjami nad morzem, może się znudzić, a gofrownica ląduje w głębi szafki, czekając, aż znowu sobie o niej przypomnisz. Dobra gofrownica jednak wcale nie musi być sprzętem okazjonalnego użytku – za jej pomocą można przygotować całkiem sporo dań, zarówno obiadowych, jak i śniadaniowo-kolacyjnych. W tym tekście przedstawiamy nasze pomysły na konkretne posiłki prosto z gofrownicy.

Z tekstu dowiesz się:

  • jak przygotować szybkie śniadanie lub ekspresową kolację z gofrownicy,
  • czy gofrownica pomoże Ci w przygotowaniu obiadu.

Choć w internecie możesz znaleźć całe mnóstwo przepisów na gofry z gofrownicy, zarówno te słodkie, jak i słone, dużo trudniej jest odszukać pomysły na nieco konkretniejsze dania. Czytaj dalej, aby się przekonać się, że ich przygotowanie wcale nie jest bardziej skomplikowane.

Śniadaniowo-kolacyjne dania z gofrownicy – sprawdź, jak je przygotować

Choć śniadanie i kolacja kojarzą nam się głównie z płatkami z mlekiem czy kanapkami, większość z nas lubi od czasu do czasu sięgnąć po coś ciepłego. Taki posiłek nie tylko rozgrzewa, ale też daje poczucie większej sytości. Oczywiście zawsze możesz podgrzać swoje kanapki w opiekaczu (nawiasem mówiąc, równie szybko i skutecznie zrobisz to także w gofrownicy), jednak czasem warto pokusić się o przygotowanie bardziej wyszukanego dania, co zajmie Ci jedynie kilka minut więcej.

Zacznijmy od kolejnego śniadaniowego klasyka, czyli jajek. Jeśli wymieszasz je z odrobiną mleka, cukru, wanilii i cynamonu, a następnie zanurzysz w tej mieszaninie kromki chałki, w gofrownicy przygotujesz pyszne tosty francuskie. Możesz także postawić na wersję na słono: w tym wydaniu oprócz jajek przyda Ci się nieco warzyw i odrobina pokrojonej szynki. Roztrzepane jajka dopraw solą i pieprzem, a następnie wymieszaj z dodatkami i wylej do gofrownicy – w ten sposób otrzymasz pyszny, puszysty omlet. To sprytne urządzenie pomoże Ci także w usmażeniu jajek sadzonych oraz przygotowaniu idealnie chrupiącego bekonu.

Inną propozycją na ekspresowe śniadanie lub szybką kolację jest uwielbiana przez wszystkich quesadilla. Wystarczy, że połowę kupionej w sklepie tortilli pokryjesz serem i ulubionymi dodatkami, przykryjesz drugą połową i opieczesz w gofrownicy (z wymiennymi płytkami lub bez nich), a satysfakcja całej rodziny gwarantowana!

Dobry obiad z najlepszej gofrownicy – to możliwe!

Skoro w gofrownicy – profesjonalnej i tej do domowego użytku – można przygotować wytrawne śniadanie i kolację, dlaczego miałoby się nie udać z obiadem? Nie zastanawiaj się więc zbyt długo, tylko zetrzyj ziemniaki na tarce o dużych oczkach, odciśnij je, dodaj do nich jajko, sól, pieprz i trochę posiekanej natki pietruszki, a następnie usmaż partiami w porządnie wysmarowanej tłuszczem gofrownicy. Tak przygotowane placki ziemniaczane – z dodatkiem odrobiny kwaśnej śmietany i plastrami wędzonego łososia lub kiełkami słonecznika – podbiją podniebienia nawet najbardziej wybrednych biesiadników.

Jeśli bardziej niż placki przemawiają do Ciebie domowe fast foody, mamy sposób i na to. Jeżeli dysponujesz surowym ciastem do pizzy – wyrobionym własnoręcznie lub kupnym – możesz z powodzeniem przygotować w gofrownicy coś na kształt gofrowego calzone. Wystarczy, że na rozgrzanej płytce ułożysz kawałek ciasta, posmarujesz go sosem pomidorowym, posypiesz ulubionymi składnikami, przykryjesz drugim kawałkiem ciasta i zapieczesz. Ekspresowe calzone gotowe!

Jeśli po zrobieniu pizzy zostało Ci nieco ciasta drożdżowego, możesz pokusić się także o przygotowanie burgerów z gofrownicy. Upiecz po dwa kawałki ciasta, które będą odpowiadać dwóm częściom burgerowej bułki, a następnie odpowiadające im wielkością kotlety. Przygotowane elementy złóż, przekładając plastrami ulubionych warzyw i sosami. Proste? A jakie smaczne!

Przekonaliśmy Cię, że gofrownica przydaje się w kuchni na co dzień? Doskonale! A jeśli nie masz jeszcze odpowiedniego sprzętu, sprawdź ofertę marki Zelmer i zaopatrz się w jedną z nich.

Zobacz komentarze (0)

Zostaw komentarz

Your email address will not be published.

© 2024 Stylowymag.pl. Wszelkie prawa zastrzeżone.

Przewiń w górę