Restauracja jest miejscem, do którego można się udać w dowolnie wybranej chwili, np. na randkę, obiad czy też deser. Kluczowe znaczenie ma jednak to, jak właściciele restauracji wyposażą takie miejsce i na jakie meble się zdecydują. W tym wszystkim warto zadbać nie tylko o wystrój całego pomieszczenia, ale też o komfort własnych gości. Jeśli będzie się oszczędzało na meblach i akcesoriach szybko może się okazać, że interes nie będzie przynosił spodziewanych zysków.
Wyposażenie restauracji – na co warto stawiać?
Dobierając profesjonalne wyposażenie restauracji nie można zapomnieć o tym, w jakim konkretnie stylu urządzono wnętrze. Jeśli jest to elegancka restauracja nie powinno się stawiać na sofy, gdyż jest to typowy wybór dla pizzerii i burgerowni. Co prawda sofy są wygodne w użytkowaniu, lecz trudno je utrzymać w stuprocentowej czystości (zwłaszcza wtedy, gdy w lokalu gości się małe dzieci). Dużo korzystniejszą opcją są zatem stylowe krzesła. Takie meble można łatwo wyczyścić, a poza tym nie będzie żadnych problemów z tym, aby w razie potrzeby połączyć ze sobą kilka stołów.
Meble do restauracji – co rozważyć w pierwszej kolejności?
W umiejętnie wyposażonych lokalach znajdą się schludne, nowoczesne i solidne meble do restauracji. Dużą wagę przykłada się m.in. do kwestii doboru stołów. Stoły nie powinny być przesadzone, gdyż można tym zabiegiem uzyskać nieco przytłaczający efekt. Najlepiej jeśli będą się charakteryzować:
- trwałością i wytrzymałością,
- wysokim poziomem estetyki,
- lekkością (możliwość łatwego przenoszenia),
- solidnością konstrukcji,
- długą żywotnością.
Sporym zainteresowaniem ze strony współczesnych właścicieli restauracji cieszą się głównie drewniane stoły, które są oznaką stylu i elegancji, a ponadto pozwalają na stworzenie przytulnej i rodzinnej atmosfery. Poza krzesłami i stołami należy zainwestować m.in. w szafki oraz witryny.
Wybór mebli do restauracji – czym się kierować?
Jak widać wyposażenie restauracji może być dość czasochłonne, ale nie warto iść w tym przypadku drogą na skróty. Przy doborze mebli warto kierować się kilkoma istotnymi zasadami, a mianowicie:
- charakterem lokalu – wypada przeanalizować, czy jest to miejsce, w którym będą się odbywać spotkania biznesowe, czy też może luźne spotkania ze znajomymi i rodziną,
- typem obsługiwanych klientów – bada się m.in. ich zachowanie i przyzwyczajenia oraz oczekiwania względem prowadzonego lokalu gastronomicznego.
Meble do restauracji można dobrać pod kątem preferowanego stylu aranżacyjnego. W tym zakresie na szczególne uznanie zasługują m.in. meble w stylu industrialnym (praktyczność, funkcjonalność, neutralna kolorystyka i brak fantazyjnych kształtów), meble w stylu designerskim (o nietypowych kształtach) i meble w stylu retro (przywołujące wspomnienia z dawnych lat). Podjęcie finalnej decyzji nigdy nie będzie łatwe, ale zawsze można to skonsultować ze znającymi się na rzeczy architektami wnętrz. Jeśli restauracja będzie posiadać swój zewnętrzny ogródek warto wziąć pod lupę meble z technorattanu.