Teraz Czytasz
Piec do pizzy – jaki wybrać, by domowa pizza była aromatyczna?

Piec do pizzy – jaki wybrać, by domowa pizza była aromatyczna?

Lubisz pizzę? Pyszną, aromatyczną, z mnóstwem dodatków? Nic dziwnego. Pizza to rarytas praktycznie na każdej szerokości geograficznej. Rozsławiona przez Włochów, a podawana niemal w każdym zakątku świata, zyskała miano zdrowego fast fooda. I choć większości z nas dobra pizza kojarzy się z daniem, które można zamówić w restauracji, nic nie stoi na przeszkodzie, by swoją ulubioną wariację włoskiego przysmaku przygotować w domu. A żeby pizza była jeszcze lepsza, warto wykorzystać domowy piec do pizzy. Jaki wybrać? Podpowiadamy!

Czym jest domowy piec do pizzy?

Domowy piec do pizzy to urządzenie niewielkich rozmiarów. Wyposażone jest zwykle w naturalny kamień, który nagrzewa się do kilkuset stopni Celsjusza. Takie domowe piece mają różną moc oraz kilka poziomów pieczenia. Dzięki temu możesz przygotować pizzę, jaką lubisz. Na przykład piec do pizzy Ariete nagrzewa się aż do aż 400ºC. Możesz w nim przygotować pizzę mrożoną zaledwie w 3 minuty lub świeżą w 4 minuty. Prawda, że szybko?

Zalety domowych pieców do pizzy

Większość dostępnych na rynku urządzeń do domowego wypieku pizzy (i nie tylko) działa na tej samej zasadzie. Umieszczony wewnątrz nich grzałki równomiernie rozkładają ciepło i pochłaniają wilgoć z ciasta, sosu czy dodatków do pizzy.

Domowe piece mają naprawdę wiele zalet. Są to między innymi:

  • opiekają przygotowaną pizzę nawet 10 razy szybciej niż tradycyjne piekarniki,
  • pozwalają szybko piec czy odgrzewać różne potrawy, np. tosty, grzanki, tortille, a nawet słodkie rogaliki, warzywa czy mięsa,
  • mają nienagrzewające się uchwyty, są więc bezpieczne,
  • posiadają regulację temperatury oraz timer, które ułatwiają pieczenie.

Niektóre modele pieców, jak np. ARIETE 917/00, wyposażone są w żaroodporny kamień, pokryty specjalną powłoką ułatwiającą czyszczenie. Dzięki temu kamień nie wchłania pozostałości oleju i chroni dania przed przypaleniem czy przywieraniem. Poza tym piec wyposażony jest w technologię szybkiego nagrzewania, co sprawia, że wypieki zachowują świeżość i delikatność.

Na co zwrócić uwagę przy zakupie pieca do pizzy

Pierwszą rzeczą, o której musisz pomyśleć, to moc urządzenia. Jeśli często wypiekasz pizzę i zależy Ci, by danie szybko było gotowe, wybierz model, który ma 1200 W. Duża moc powinna iść w parze z możliwością regulowania temperatury. Niektóre modele mają 3, inne 5 stopni regulacji. Zastanów się, ile naprawdę potrzebujesz. Jeśli Twój piec do pizzy ma służyć również do podgrzewania lub wypiekania innych potraw, lepiej wybierz drugą opcję.

Piekąc pizzę w warunkach domowych, musisz pamiętać również o bezpieczeństwie. Na rynku dostępne są różne modele pieców – gazowe, elektryczne, opalane drewnem lub pelletem. Jeżeli masz możliwość korzystania z pieca np. w ogrodzie, możesz zdecydować się na piec opalany drewnem. Taka pizza z pewnością będzie miała zupełnie inny aromat. Ale w mieszkaniu najlepiej sprawdzi się piec elektryczny. Bezpieczny, wygodny i uniwersalny. Ma on jeszcze jedną zaletę – możesz go ze sobą zabrać na przyjęcie do rodziny lub spotkanie z przyjaciółmi w ich domu. Niedużych rozmiarów urządzenie pozwoli Wam odkryć wiele smaków na nowo.

Zwróć również uwagę na dodatkowe wyposażenie pieca. W zestawie często znajdują się uchwyty, na przykład drewniane łopatki, które umożliwią Ci bezpieczne ułożenie i ściągnięcie pizzy z nagrzanego kamienia.

Nasz partner radzi

Zobacz komentarze (0)

Zostaw komentarz

Your email address will not be published.

© 2024 Stylowymag.pl. Wszelkie prawa zastrzeżone.

Przewiń w górę