Zdecydowana większość z nas regularnie pije kawę. Kawa wbrew pozorom wcale nie jest szkodliwa dla zdrowia. Szkodzić może kawa spożywana w nadmiarze. Aby mieć pewność, że kawa jest bezpieczna dla zdrowia, trzeba wybierać kawę dobrej jakości.
Marka
Wybierając kawę należy zwrócić uwagę na jej markę. Kupując produkty znanych firm takich, jak lavazza, której produkty można kupić w bee.pl będziemy mieć pewność, że kupujemy kawę dobrej jakości. Nie powinno się wybierać kaw nieznanych producentów.
Data palenia kawy
Na smak kawy wpływa data jej palenia. Im później kawa palona, tym pełniejszy smak posiada. Mimo szczelnego opakowania kawa podobnie jak inne produkty spożywcze traci swój intensywny, pierwotny smak.
Kawa to produkt spożywczy, który szybko się psuje. Podatna jest na proces utleniania, który powoduje, że kawa dość szybko się starzeje i traci swój smak i aromat. Ale kawa nie może być też zbyt świeża. Najlepiej smakuje napar z kawy wypalonej od 2 do 6 tygodni przed jej zakupem. Jeżeli na etykiecie nie ma informacji, kiedy nastąpiło wypalenie kawy, lepiej zrezygnować z jej zakupu.
Stopnie palenia kawy
Ze względu na intensywność palenie ziaren dzielimy na trzy stopnie: palenie ciemne, palenie średnie, palenie jasne. Najpopularniejsze jest palenie ciemne. Nadaje ziarnom ciemny, intensywny brązowy kolor. Kawa palona w ten sposób traci dużo ze swych indywidualnych nut smakowych.
Palenie średnie nadaje ziarnom intensywny smak i aromat. Palenie jasne to palenie najdelikatniejsze, ziarna uzyskują jasnobrązowy kolor. Dobrej jakości kawa powinna posiadać mocno wyczuwalny, skondensowany aromat.
Informacje na etykiecie
Na etykiecie kawy powinna być też zawarta informacja na temat kraju pochodzenia kawy, metody obróbki, stopnia wypalenia. Te czynniki mają duży wpływ na smak kawy. Dobrej jakości kawa charakteryzuje się tym, że ziarna są całe, nieuszkodzone, mają podobną wielkość. Charakterystyczną cechą dobrej kawy (z wyjątkiem kawy jasnopalonej) jest połysk.
Świeżej kawy raczej nie kupimy w marketach. Producenci kawy często ukrywają informację o dacie palenia ziaren. Czas dystrybucji kawy i magazynowanie towaru sprawiają, że zanim kawa znajdzie się w naszych rękach, mija nawet kilka miesięcy. Kawę wysokiej jakości można nabyć w sklepach internetowych lub w palarniach kawy. Lepiej też zapłacić za kawę trochę więcej i cieszyć się jej naturalnym, świeżym smakiem i aromatem niż pić kawę gorszej jakości.