Wyspy kuchenne należą do tych elementów aranżacji wnętrz, na które moda praktycznie nie przemija. Choć kojarzymy je przede wszystkim z nowoczesnymi domami i mieszkaniami, faktycznie wyspy w kuchni pojawiają się już od bardzo dawna. W końcu rozwiązanie to posiada naprawdę sporo zalet i tylko kilka wad. Co to za wady i zalety? Kto i w jakiej sytuacji powinien rozważyć budowę wyspy w swojej kuchni?
Wyspa w kuchni – zalety, czyli dlaczego naprawdę warto się na nią zdecydować?
Pierwszym skojarzeniem, jakie najczęściej pojawia się na hasło „wyspa w kuchni”, jest eleganckie, nowoczesne mieszkanie, w którym mamy do czynienia z tzw. otwartą kuchnią przechodzącą płynnie w gustownie urządzony salon. Taki mniej więcej obraz utrwaliły w nas foldery deweloperów czy propozycje aranżacji przedstawiane przez ekspertów od aranżacji wnętrz. I faktycznie, do podobnego wzorca bardzo często wielu z nas dąży, nie zawsze zdając sobie sprawę ze wszystkich zalet, jakie taka wyspa w kuchni oferuje. A co to zalety? Do nich zaliczyć powinniśmy przede wszystkim:
- efekt wizualny i estetykę wnętrz – wyspa w kuchni z zasady prezentuje się bardzo okazale, praktycznie bez względu na to, w jakim stylu kuchnia oraz połączony z nią salon są zaaranżowane;
- dużo miejsca na blat roboczy wraz z miejscem do smażenia i gotowania – wyspa kuchenna może składać się z samego, naprawdę sporego blatu kuchennego, ale też w jej skład mogą wchodzić kuchenki lub samodzielne płyty indukcyjne;
- dodatkową przestrzeń na szafki i półki – wyspa kuchenna to nic innego, jak duża, wolnostojąca szafka, a w zasadzie zespół szafek zapewniających sporą przestrzeń do przechowywania sprzętu AGD, akcesoriów kuchennych oraz produktów spożywczych.
Koniecznie należy również wspomnieć o tym, że wyspa w kuchni to również doskonały sposób na oddzielenie kuchni otwartej od reszty pomieszczenia.
Wyspa w kuchni – wady, czyli kiedy rozwiązania tego lepiej unikać?
Jedną, zasadniczą wadą praktycznie każdej wyspy kuchennej jest przestrzeń, a dokładniej ilość miejsca, jaką taka wyspa zajmuje. Nie bez powodu mówi się, że wyspa w kuchni to sposób na aranżację większych pomieszczeń, głównie kuchni otwartych, zapewniających dość przestrzeni wokół wyspy. Jedynie naprawdę duże kuchnie zamknięte lub kuchnie otwarte spełniają warunki umożliwiające budowę wyspy i – co jeszcze ważniejsze – zapewniają pełną funkcjonalność w połączeniu z wyspą kuchenną. Właściciele niewielkich kuchni zamkniętych muszą poszukać innego rozwiązania.