Niektóre z tradycyjnych polskich potraw opierają się w głównej mierze na mięsie. Czy jednak trzeba zrezygnować z ulubionych smaków po przejściu na dietę wegetariańską? Niekoniecznie! Jak więc przyrządzić polski obiad w wersji bezmięsnej?
Wegetarianizm a kuchnia polska – jak to połączyć?
Polska kuchnia charakteryzowana jest często raczej jako ciężkostrawna, a wynika to z dużej liczby dań mącznych. Potrafi być również dość tłusta ze względu na ilość spożywanego mięsa, jednak nie brakuje jej również ciekawych połączeń z warzywami czy rybami. Może pochwalić się również dość dużą liczbą przepisów na różnorodne zupy. Jednak po przejściu na dietę wegetariańską może pojawić się wątpliwość, czy da się połączyć tę kuchnię z takim stylem odżywiania.
Tak naprawdę możliwości jest obecnie wiele. Popularne zupy, takie jak pomidorową, jarzynową czy ogórkową można wykonać nie na wywarze mięsnym, a jedynie warzywnym. Obecna powszechność różnorodnych składników sprawia, że w internecie można znaleźć również przepisy na wegetariańskie wersje typowo mięsnych zup, takich jak kwaśnica, grochówka czy żurek.
Nie należy również zapominać, że w kuchni polskiej wiele potraw bazuje na wykorzystaniu mąki i nabiału. Typowo wegetariańskimi potrawami są więc pierogi, kluski czy kopytka, placki ziemniaczane lub podhalańskie moskole. Często podaje się również ziemniaki z gzikiem. Można więc uznać, że dietę wegetariańską jak najbardziej da się połączyć z kuchnią polską.
Tradycyjne dania w wersji wegetariańskiej
Dieta wegetariańska opiera się w głównej mierze na nabiale, warzywach, a także roślinach strączkowych, które są źródłem białka i witaminy B. Dlatego też to właśnie takie składniki wykorzystuje się jako zamienniki mięsa, nawet w tradycyjnych polskich potrawach, takich jak gołąbki, bigos czy leczo.
W przepisie na gołąbki bez mięsa, zamiast farszu składającego się z mięsa mielonego, proponuje się ten z ryżem i warzywami, takimi jak marchewka, cebula, papryka czy nawet soczewica czerwona, ponadto czasem dodaje się także pieczarki. W podobnej wersji można również przyrządzić tradycyjny bigos i zastąpić mięso tofu lub grzybami. Z kolei w jednogarnkowym daniu, jakim jest leczo, wystarczy pominąć kiełbasę i zamiast niej dodać np. pieczarki lub ciecierzycę.
Wegetariańska alternatywa dla mięsnych kotletów
Kuchni polskiej nie sposób wyobrazić sobie bez kotleta schabowego czy mielonych. Można jednak przyrządzić wegetariańskie alternatywy. Popularnym przepisem jest ten na kotlety jajeczne lub z kaszy gryczanej i pieczarek, które w konsystencji przypominają tradycyjne mielone. Wege kotlety to doskonały sposób na to, by wprowadzić do codziennego jadłospisu więcej roślin strączkowych oraz różnego rodzaju kasz.
Przejście na dietę wegetariańską nie musi wiązać się z rezygnacją z polskiej kuchni. Wiele potraw można przygotować w wersji bezmięsnej. Warto zwrócić uwagę na różnorodność przepisów, od gołąbków, poprzez zupy, aż po kotlety warzywne.
Artykuł gościnny. Źródło zdjęć: www.freepik.com