Teraz Czytasz
Jakie panele do kuchni wybrać

Jakie panele do kuchni wybrać

Panele są świetną alternatywą dla drewnianych podłóg lub płytek. Jeśli właśnie urządzasz swoją kuchnię bądź planujesz remont, koniecznie czytaj dalej.

Z poniższego artykułu dowiesz się:

  • Jakie rodzaje paneli warto wybrać do kuchni?
  • Jakie kwestie wziąć pod uwagę w trakcie ich zakupu?
  • Jak poradzić sobie w sytuacji, w której panele nasiąkną wodą?
  • Jakie wzory paneli są modne w tym sezonie?

W większości przypadków zakup paneli podłogowych jest inwestycją na lata. Znacznie częściej zmieniamy kolor ścian lub stylistykę mebli niż samą podłogę. W związku z tym wybór pokrycia tej powierzchni powinien być przemyślany, by wybrać produkt modny i ponadczasowy. Zanim, jednak przejdziesz do dalszej części artykułu, zobacz również ten wpis: Jak zabezpieczyć panele podłogowe przed wodą?

Drewniane, laminowane czy winylowe panele do kuchni?

Wszystkie z nich wykazują nieco inne właściwości, dlatego warto przyjrzeć się każdemu rodzajowi z osobna. Panele drewniane do kuchni swoim wyglądem przypominają tradycyjne, drewniane podłogi. Wszystko dzięki powierzchni wykonanej z naturalnej warstwy drewna. Jeśli zakupisz panele, których warstwa ta wynosi więcej niż 4 mm, możesz je nawet cyklinować i lakierować (zupełnie tak samo, jak drewniane podłogi). Warstwę wewnętrzną paneli drewnianych tworzą cienkie listewki, które są ustawione poprzecznie do zewnętrznych słojów. Spód najczęściej wykonany jest z materiałów drewnopochodnych lub z gorszej jakości drewna. Panele drewniane dobrze tłumią dźwięki (lepiej niż te laminowane). Są również trwałe oraz stabilne, jednak charakteryzują się również wyższą ceną. Należy dodać, że naturalne drewno pod wpływem wody może pęcznieć, rozszczelniać się i rozsychać. Z pomocą przychodzi tutaj lakierowanie paneli, jednak również ono nie gwarantuje pełnej ochrony przed negatywnym działaniem wody. Jeśli jednak zdecydujesz się właśnie na ten rodzaj paneli, postaw na buk, dąb lub jawor (są równomierne, a co za tym idzie — pozbawione sęków).

Panele laminowane do kuchni cieszą się największą popularnością. Zawdzięczają ją przede wszystkim różnorodnemu wyglądowi, a także atrakcyjnym cenom. Produkt tego typu tworzą trzy główne warstwy — wierzchnia, spodnia oraz środkowa. Dzięki tłoczonej powierzchni wyróżniają się charakterystycznym wyglądem słojów, a także innych detali. Oprócz tego pokrywa się je substancjami żywicznymi. To właśnie one nadają podłodze wyjątkowy kolor oraz połysk i (co najważniejsze) — chronią przed rozwojem mikroorganizmów. Rdzeń paneli powstaje z płyty MDF lub HDF. Natomiast od spodu wykończone są laminatem, który zostaje dodatkowo wzmocniony melaniną lub papierem. Taki zabieg gwarantuje ochronę przed wilgocią. Powierzchnie tego typu są dużo łatwiejsze w pielęgnacji. Oprócz tego mogą imitować zarówno drewno, jak i glazury, metale, czy kamienie. Ich wadą jest natomiast słabe wygłuszanie dźwięków.

Panele winylowe do kuchni nie są wrażliwe na wilgoć i nie elektryzują się. Można je stosować na ogrzewaniu podłogowym (w przypadku paneli laminowanych — taka sytuacja może mieć miejsce jedynie w przypadku lepszych modeli). Tego typu materiały wykończniowe mogą imitować glazurę, drewno, marmur, kamień, łupek, beton, czy metal. Równie dużą popularnością cieszą się podłogi tego rodzaju ze wzorami 3D. W przypadku paneli winylowych ich wewnętrzna warstwa jest wzmocniona aglomeratem korkowym lub włóknami szklanymi. Podłogi te charakteryzują się więc wysoką wytrzymałością. Oprócz tego można je czyścić dowolnymi urządzeniami bez obawy o powstanie jakichkolwiek uszkodzeń. Pokrycia winylowe są również bardzo ciche.

Na co zwrócić uwagę wybierając panele do kuchni?

Wygląd paneli do kuchni jest tak samo ważny, jak cechy, które powinny spełniać. Zapoznaj się z poniższą tabelą, dzięki czemu kupisz produkt dopasowany do swoich potrzeb.

Cecha Charakterystyka
Klasa ścieralności Jej skala w większości przypadków wynosi od AC1 do AC5. Im wyższa klasa, tym panele podłogowe do kuchni będą charakteryzowały się większą odpornością. Zachowają również swój oryginalny wygląd przez wiele lat. Wyższa klasa ścieralności wiąże się jednak z wyższą ceną. Optymalnym rozwiązaniem będą więc panele klasy AC4.
Twardość Chodzi tutaj o twardość wierzchniej warstwy paneli. Jest ona mierzona w skali Brinella (BHN). Wybierając drewniane panele do kuchni postaw na 3-4 BHN. Panele wykonane z drzew egzotycznych wyróżniają się twardością powyżej 4 BHN. Może to być, np. merbau lub jatoba. W przypadku dużej intensywności użytkowania kuchni poleca się panele jesionowe, dębowe, grabowe, orzechowe lub gruszowe. Wszystkie te gatunki charakteryzuje twardość na poziomie 3-4 BHN.
Klasa używalności Panele przeznaczone do użytku domowego mają oznaczenia od 21 do 23. Kupując panele do kuchni, można wybrać te 23. W przypadku pomieszczeń komercyjnych poleca się te z oznaczeniami od 31 do 33. Panele takie cechuje jeszcze większa trwałość materiałów.
Wodoodporność Panele (zwłaszcza te w kuchni) są narażone na działanie wody. Z tego względu warto wybrać produkt wodoodporny o pęczliwości nieprzekraczającej 5%. Co to znaczy? Jeśli zalejesz panele wodą na 24 godziny, te spęcznieją o 5%. Jest to bardzo ważna kwestia, ponieważ standardowe materiały charakteryzują się aż 20% współczynnikiem pęczliwości.

Opisane powyżej parametry odgrywają bardzo ważną rolę w trakcie użytkowania paneli. Pamiętaj o tym w trakcie ich zakupu.

Co zrobić, jeśli woda się już wyleje na podłogę w kuchni?

Jeśli zalejesz panele wodą, niezwłocznie przejdź do ich osuszenia. W tym celu wytrzyj posadzkę na łączeniach elementów. To właśnie w tym miejscu woda może przedostawać się pod pokrycie podłogi, co może spowodować namoknięcie podkładu. W tym miejscu warto dodać, że w przypadku podłogi pływającej (czyli nieprzytwierdzonej trwale do podłoża), możesz podnieść zalane listewki, po czym je osuszyć za pomocą ciepłego powietrza z suszarki. W przypadku poważniejszego zalania konieczne będzie zdjęcie części posadzki i wymienienie podkładu. Jeśli panele się wybrzuszą, należy osuszyć je papierowym ręcznikiem. Warto wspomnieć, że materiał, z którego go wykonano, wchłania wilgoć. Jeśli panele będą wybrzuszone przez kilka kolejnych dni, możesz je obciążyć, chociażby za pomocą książek. Innym sposobem na przywrócenie dawnego wyglądu powierzchni jest ich zaprasowanie. W tym celu nałóż bawełnianą tkaninę na panele. Może to być ręcznik lub szmatka (tkanina ta musi być dosyć gruba). Następnie ustaw stopę żelazka na średnio niską moc, po czym przyciśnij je do podłogi. Ta metoda sprawdzi się jednak w przypadku zalania niewielkiej powierzchni.

Jakie są najmodniejsze wzory paneli do kuchni?

Podłoga stanowi pewnego rodzaju tło dla całej aranżacji wnętrza. W tym celu warto wybrać takie panele, które będą świetnie współgrać z całym pomieszczeniem. Jakie wzory są więc najmodniejsze?

Wzory paneli, które warto wybrać do kuchni:

  • jasna drewniana jodełka — pasuje zarówno do wnętrza nowoczesnego, retro, jak i klasycznego
  • mozaiki i heksagony — wybierz je do stonowanej aranżacji i większej kuchni (po to, aby panele jej nie przytłoczyły)
  • rustykalne deski — świetnie odnajdą się we wnętrzach retro, skandynawskich oraz industrialnych
  • imitujące kamień — wybierz je do surowego wnętrza industrialnego, klasycznego lub glamour
  • winylowe — pasują do wnętrza nowoczesnego
  • ciepłe i domowe — pasują zarówno do stonowanych, jak i wyrazistych aranżacji
  • z widocznymi sękami — świetnie odnajdą się w nowoczesnym wnętrzu

Wiele osób decyduje się na położenie paneli podłogowych w kuchni. Pamiętaj, aby w trakcie ich zakupu kierować się opisanymi powyżej cechami. Dzięki temu wybierzesz produkt, który nie tylko spełni Twoje oczekiwania pod kątem technicznym, ale również wizualnym.

FAQ

Jaki rodzaj paneli wybrać?

Najpopularniejszym rozwiązaniem są panele laminowane do kuchni (są atrakcyjne cenowo, mają różnorodny wygląd i chronią przed rozwojem mikroorganizmów). Panele drewniane do kuchni są trwałe, stabilne i dobrze tłumią dźwięki, jednak mogą się rozsychać i rozszczelniać. Z kolei panele winylowe do kuchni są ciche, a także wyróżniają się wysoką wytrzymałością i brakiem odporności na wilgoć.

Zakup paneli — co wziąć pod uwagę?

Podczas zakupu paneli zwróć uwagę na ich klasę ścieralności oraz używalności. Równie ważnymi parametrami są wodoodporność, a także twardość wierzchniej warstwy (w przypadku paneli drewnianych).

Zalane panele — co zrobić?

Jeśli zalejesz panele podłogowe do kuchni, od razu je osusz, wycierając miejsca łączeń. Jeśli panele będą wybrzuszone przez kilka kolejnych dni, obciąż je książkami. W przypadku zalania niewielkiej powierzchni połóż na panelach bawełniany ręcznik, ustaw żelazko na średnio niską moc, po czym dociśnij je do paneli.

Zobacz komentarze (0)

Zostaw komentarz

Your email address will not be published.

© 2024 Stylowymag.pl. Wszelkie prawa zastrzeżone.

Przewiń w górę