
Wiele osób kojarzy wapń jako materiał budulcowy kości. I słusznie. Warto jednak pamiętać, że ten pierwiastek pełni także inne ważne w organizmie funkcje. Bierze on udział w regulacji gospodarki hormonalnej, odpowiada za skurcz mięśni gładkich, szkieletowych oraz poprzecznie prążkowanych. Odpowiada za przewodzenie neuronów, bierze udział w przebiegu procesu krzepnięcia krwi, reguluje pracę serca. To bardzo ważny pierwiastek, który powinniśmy dostarczać naszemu organizmowi każdego dnia.
Zapotrzebowanie organizmu na wapń
Jakie jest zapotrzebowanie na wapń? Zakłada się, że osoba dorosła powinna spożywać 1000 mg tego pierwiastka dziennie. W rzeczywistości jednak różnie bywa. Zapotrzebowanie na wapń zmienia się w ciągu życia, zależy od wieku, płci, okoliczności. Przykładowo, powinny spożywać go więcej osoby po złamaniach kości i w okresie rehabilitacji. Warto zapoznać się z zalecanymi normami dziennego spożycia wapnia:
- 200 mg dla niemowląt w wieku 0-6 miesięcy,
- 800 mg dla dzieci do 9 lat,
- 1100 mg dla dzieci w wieku 9-18 lat,
- 800-1000 mg dla dorosłych w wieku 19-50 lat,
- 1200-1500 mg dla kobiet w ciąży i karmiących,
- 1200-1500 mg dla kobiet po menopauzie,
- 1200-1500 mg dla mężczyzn po 70. roku życia.
Aby dokładniej określić swoje zapotrzebowanie na wapń, najlepiej jest skorzystać z internetowego kalkulatora. Znaleźć można go pod tym linkiem: https://calperos.pl/kalkulator-wapnia/.
Jak zadbać o odpowiednią ilość wapnia w diecie?
Bardzo ważne jest, aby skomponować dietę, która jest bogata w wapń. Na szczęście nie jest to trudne. Istnieją najróżniejsze źródła tego pierwiastka, pozwalające na przygotowywanie nie tylko zdrowych, ale też smacznych posiłków. Wapń występuje przede wszystkim w mleku i w jego przetworach, takich jak jogurty, kefiry, maślanki, śmietana. Warto sięgać po ryby, zwłaszcza te z ośćmi, jak szprotki i sardynki. Wapń znajduje się także w wielu warzywach, np. w brokułach, kapuście, jarmużu, awokado, natce pietruszki, boćwinie, szparagach. Zawierają go owoce cytrusowe oraz owoce suszone jak rodzynki, morele, figi. Dużą zawartością wapnia cechują się rośliny strączkowe, m.in. fasola oraz soczewica. Pierwiastek znaleźć można również w nasionach i orzechach, np. maku, sezamie, pistacjach, nasionach słonecznika, pestkach dyni czy orzechach włoskich.
Istnieje także opcja skorzystania z suplementacji wapniem. Jest ona polecana osobom, które mają zwiększone zapotrzebowanie na ten pierwiastek. Mogą także sięgnąć po nią osoby, które nie są w stanie zadbać o zdrową i zbilansowaną dietę. Na rynku istnieje wiele preparatów wapnia. Wśród nich warto wybrać Calperos. Dlaczego? Ponieważ zawiera on wapń w formie zjonizowanej, dzięki czemu jest bardzo dobrze przyswajany przez organizm. Calperos ma status leku, ale nie wymaga recepty. To najchętniej przepisywany przez lekarzy preparat wapniowy w Polsce. Więcej szczegółów można przeczytać na https://calperos.pl/.
Aby zapewnić organizmowi odpowiednią ilość wapnia, należy zrezygnować z pewnych substancji. Chodzi przede wszystkim o papierosy oraz alkohol, który ułatwia wydalanie pierwiastka wraz z moczem. Istnieją także inne produkty, które utrudniają wchłanianie wapnia. Należą do nich pita w nadmiarze kawa, zbyt duża ilość tłuszczów zwierzęcych, sól w ilości powyżej 6 g na dobę, kolorowe napoje gazowane, które zawierają kwas fosforowy. Zdrowa i zbilansowana dieta nie będzie skuteczna, jeśli te substancje będą nadużywane. Warto więc mieć to na uwadze. Większość z nich nie ma zresztą pozytywnego wpływu na organizm.
Podsumowanie
Wapń to pierwiastek, bez którego trudno sobie wyobrazić funkcjonowanie organizmu. Odgrywa on ogromną rolę. Pełni funkcje budulcowe, regulacyjne, motoryczne. Należy koniecznie zadbać o jego odpowiednią ilość w diecie. Niedobory pierwiastka będą prowadzić do szeregu nieprzyjemnych objawów jak ból mięśni i stawów, zmęczenie, mrowienie i drętwienie kończyn, napady duszności, pogorszenie nastroju, ubytki zębowe i wiele innych. Na szczęście tych symptomów można uniknąć!