
Probiotyki to dobry sposób na wsparcie mikrobiomu w jelicie po antybiotykoterapii, czy w okresie jesienno-zimowym, Warto mieć je też w apteczce podróżnej. Po jaki preparat probiotyczny sięgnąć i jak wspomóc układ pokarmowy za pomocą diety? Radzimy.
Co to jest probiotyk?
Probiotyki to nazwa bakterii, głównie kwasu mlekowego, które dobroczynnie działają na funkcjonowanie układu pokarmowego, wspierając środowisko bakteryjne w jelitach. Żywe kultury bakterii wchodzą w skład mikroflory jelit, czyli mikrobiomu, i powinny stanowić jego główną część, by nasze jelita i cały organizm działały sprawnie.
Probiotyki to także nazwa suplementów diety, które zawierają żywe kultury dobroczynnych bakterii probiotycznych. Należy do nich m.in. Multilac – probiotyk wieloszczepowy zawierający aż 9 szczepów bakterii. Multilac zawiera też substancje prebiotyczne stanowiące źródło energii dla dobroczynnych bakterii w układzie pokarmowym.
Dodatek prebiotyków, takich jak fruktooligosacharydy czyni z Multilac synbiotyk, czyli nowoczesne połączenie probiotyku i prebiotyku.
Kiedy przyjmować Multilac?
Multilac synbiotyk to dobry sposób na uzupełnienie flory bakteryjnej jelit po antybiotykoterapii, Multilac będzie też pomocny dla wsparcia układu odpornościowego, którego praca w dużej mierze zależy od funkcjonowania jelit. Multilac to również dobry wybór jako wsparcie mikrobiomu w jelicie w okresie jesienno-zimowym, czy przy zmianie diety.
Multilac probiotyk powinien znaleźć się w apteczce domowej i podróżnej. Przyda się podczas wyjazdu, gdy konieczne jest uzupełnienie dobroczynnej mikroflory jelitowej. W podróży nasz układ pokarmowy narażony jest na radykalne zmiany diety i nawyków żywieniowych, Multilac pomoże uzupełnić florę jelitową w dobroczynne bakterie.
Jak wesprzeć florę bakteryjną jelit za pomocą diety?
Suplementy diety takie jak Multilac są bardzo przydatne, ale nie zapominajmy, że głównym sposobem na wsparcie flory bakteryjnej jelit jest odpowiednia dieta. Powinny znaleźć się w niej naturalne produkty probiotyczne takie jak:
- kiszone warzywa i owoce
- produkty mleczne poddane fermentacji (jogurty, maślanka i kefiry – najlepiej naturalne)
Oraz naturalne prebiotyki, czyli:
- kasze
- pieczywo i makarony pełnoziarniste
- surowe owoce i warzywa (np. w postaci przecierów i świeżo wyciskanych soków)
- inne źródła węglowodanów złożonych, które stanowią w przewodzie pokarmowym pożywienie dla bakterii probiotycznych
W ten sposób budujemy silną florę bakteryjną, Multilac będzie doskonałym uzupełnieniem zdrowej diety, w sytuacji, gdy flora bakteryjna jelit jest osłabiona. Będzie stanowił wsparcie dla kolonii dobroczynnych bakterii, jednak to przede wszystkim właściwa dieta stanowi podstawę dla ich zbudowania i podtrzymywania.