Idealne ciasto czekoladowe powinno być podpieczone z zewnątrz i lekko mokre w środku. Chociaż przepisy na takie wypieki są proste, trudno jest osiągnąć idealny efekt. Przedstawiamy niezawodne sposoby na to, jak upiec wilgotne ciasto czekoladowe!
Jak upiec wilgotne ciasto czekoladowe – co jest najważniejsze?
Kluczem do sukcesu jest zadbanie o wysokiej jakości składniki oraz dopilnowanie ich właściwej proporcji. Jak upiec wilgotne ciasto czekoladowe? W dobrym przepisie przede wszystkim znajdzie się sporo masła, dlatego nie wolno zmniejszać ilości tego składnika.
Kolejną ważną kwestią jest przygotowanie dobrze napowietrzonej masy. W tym celu trzeba ubijać jajka z cukrem na wysokich obrotach przez co najmniej 3-4 minuty. Do tego należy również dokładnie przesiać mąkę i inne suche składniki, tak by nie dopuścić do powstania grudek.
Ogromne znaczenie ma także to, jak przygotuje się samą masę na wilgotne ciasto czekoladowe. Masło trzeba rozpuścić w mleku, pilnując, by nie doszło do wrzenia. Do płynu trzeba dodać drobno pokruszoną czekoladę i powoli mieszać do uzyskania jednorodnej masy. Kiedy się ją wystudzi, można do niej ostrożnie dodać pianę z jajek i cukru, a na koniec suche składniki.
Na co uważać podczas pieczenia wilgotnego ciasta czekoladowego?
Wilgotne ciasto czekoladowe należy piec w 175˚C w trybie „góra-dół”, na środkowym poziomie. Nie powinno się włączać termoobiegu, bo może zbytnio wysuszyć masę. Czas pieczenia zależy od wielkości formy, np. w przypadku tortownicy o średnicy 25 cm wyniesie ok. 45 min. Najrozsądniej jest co jakiś czas sprawdzać stan ciasta za pomocą drewnianego patyczka.
Gotowe wilgotne ciasto czekoladowe warto odpowiednio przechowywać, by zachowało swój smak i fakturę. Najlepiej jest po wystygnięciu oblać je grubą warstwą polewy, która dodatkowo nie dopuści do wyschnięcia. Sam wypiek powinno się natomiast przykryć szklanym naczyniem.
Więcej informacji o tym, jak upiec idealne brownie, znajdziesz na stronie: ciasto czekoladowe przepis wilgotne.