Teraz Czytasz
Jak dostarczyć magnez z pożywieniem?

Jak dostarczyć magnez z pożywieniem?

Niedobory magnezu zdarzają się dość często i skutkują nieprzyjemnymi objawami. Jak temu zaradzić? Rozwiązaniem jest suplementacja oraz odpowiednio ułożona dieta. Różnorodny jadłospis, skonsultowany z dietetykiem, pozwala pokryć dzienne zapotrzebowanie na kalorie oraz wszystkie składniki odżywcze. Jaka jest rola magnezu w organizmie? W których produktach spożywczych znajduje się najwięcej tego składnika mineralnego?

Magnez – rola w organizmie

Magnez jest jednym z najważniejszych pierwiastków niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania całego organizmu. Bierze udział w prawie 300 procesach biochemicznych i reguluje pracę wielu układów, między innymi nerwowego, krwionośnego, mięśniowego i odpornościowego. Magnez, w połączeniu z wapniem i witaminą D, uczestniczy w procesie budowy kości i zębów. Poza tym poprawia trawienie, reguluje pracę tarczycy, zmniejsza ryzyko cukrzycy oraz hamuje powstawanie kamieni w nerkach. Magnez łagodzi także dolegliwości związane z zespołem napięcia przedmiesiączkowego oraz bóle menstruacyjne.

Przyczyny i objawy niedoboru magnezu

Przyczyną niedoboru magnezu jest najczęściej mało zróżnicowana dieta. Przyswajalność tego składnika mineralnego znacznie zmniejszają również: przewlekły stres i nadmierne spożywanie kawy, herbaty oraz alkoholu. Na niedobory magnezu najczęściej narażeni są pacjenci z chorobami jelita cienkiego i nerek oraz osoby po długotrwałej antybiotykoterapii.

Do najczęstszych objawów niedoboru magnezu należą:

  • skurcze łydek,
  • drganie powiek,
  • mrowienie i drętwienie kończyn,
  • ogólne osłabienie,
  • pogorszenie samopoczucia,
  • problemy ze snem,
  • bóle i zawroty głowy.

Powyższych symptomów nie należy bagatelizować. Warto udać się do lekarza i zrobić kontrolne badania krwi. Konsekwencją długotrwałego niskiego poziomu magnezu w organizmie jest przewlekły niedobór tego pierwiastka, co skutkuje większym ryzykiem rozwoju innych chorób i schorzeń.

Jak uzupełnić magnez w codziennej diecie?

Dzienne zapotrzebowanie na magnez u dorosłych kobiet wynosi 300-320 mg, a u mężczyzn 400-420 mg. Bogatym źródłem tego pierwiastka są przede wszystkim:

  • warzywa i owoce, głównie szpinak, natka pietruszki, biała fasola i banany,
  • kasza gryczana, ryż, płatki owsiane i ciemne pieczywo,
  • ryby i owoce morza,
  • mleko, jaja, ser żółty,
  • kakao, czekolada,
  • orzechy, pestki dyni,
  • wysoko zmineralizowana woda.

Jeśli masz wątpliwości, jak ułożyć jadłospis na niedobór magnezu, warto skonsultować się z dietetykiem. Z takiej usługi możesz skorzystać między innymi w wybranych firmach cateringowych. Catering dietetyczny z dostawą to świetne rozwiązanie dla wszystkich zapracowanych osób, które chcą jeść zdrowo i różnorodnie. Dieta pudełkowa menu obejmuje różne propozycje dań – od posiłków wegańskich, przez diety bez laktozy i glutenu, po propozycje specjalnie dedykowane przyszłym mamom i sportowcom. Taka dieta pozwala dostarczyć organizmowi niezbędnych witamin i składników mineralnych oraz pokryć zapotrzebowanie na kalorie. Dzięki temu nie tylko jesz smacznie i zdrowo, ale również masz energię do działania.

Zobacz komentarze (0)

Zostaw komentarz

Your email address will not be published.

© 2024 Stylowymag.pl. Wszelkie prawa zastrzeżone.

Przewiń w górę