Teraz Czytasz
Co to są i po co się stosuje probiotyki?

Co to są i po co się stosuje probiotyki?

Probiotyki to tzw. dobre bakterie. Powstają w następstwie naturalnego procesu fermentacji, a ich pozytywny wpływ na zdrowie jest wykorzystywany w przemyśle spożywczym, kosmetycznym i farmaceutycznym. Na potrzeby niektórych laboratoriów pozyskuje się szczepy bakterii o ukierunkowanym działaniu.

Co to są probiotyki?

Probiotyki to żywe mikroorganizmy, które w odpowiednich ilościach i kombinacjach dobroczynnie wpływają na zdrowie, a zwłaszcza układ odpornościowy i system trawienny. Ze względu na korzyści płynące z ich stosowania potocznie nazywa się je dobrymi bakteriami. Najczęściej w roli probiotyków występują bakterie kwasu mlekowego, m.in. z rodzaju Lactobacillus, oraz drożdże.

Probiotyki mogą być przyjmowane zarówno przez dorosłych, jak i dzieci. Można je znaleźć nie tylko pod postacią wyrobów farmaceutycznych, lecz również w wielu artykułach spożywczych, jak mleka modyfikowane czy szejki odżywcze dla osób o specjalnych wymaganiach żywieniowych. Informację o rodzaju żywych kultur bakterii w danym produkcie można znaleźć bezpośrednio na jego opakowaniu. Najczęściej na etykiecie probiotyku określony jest rodzaj oraz gatunek mikroorganizmów. Warto jednak szukać dodatkowych danych dotyczących szczepu i ilości bakterii, gdyż dobroczynny wpływ na organizm został udokumentowany w przypadku tylko konkretnych szczepów mikroorganizmów. Niektóre kultury bakterii, szczególnie te służące do produkcji leków probiotycznych, są odpowiednio modyfikowane oraz selekcjonowane w laboratoriach, co pozwala zwiększyć skuteczność i stabilność środków farmaceutycznych.

Po co stosuje się probiotyki?

Probiotyki stosuje się głównie ze względu na ich zbawienne oddziaływanie na układ pokarmowy. Te mikroorganizmy nie tylko usprawniają proces trawienia, ale przyczyniają się też do zwiększenia wchłaniania witamin i minerałów z pożywienia. Obniżają ponadto poziom „złego” cholesterolu w organizmie. Regularne przyjmowanie odpowiednich szczepów probiotyków wzmacnia układ odpornościowy, co wspomaga naturalną barierę ochronną ciała. Pozwala to nie tylko zapobiegać różnorodnym infekcjom, ale i łagodzić stopień ich nasilenia.

Żywe kultury bakterii stosuje się w leczeniu m.in. kolek, biegunek, alergii oraz stanów zapalnych przewodu pokarmowego. Znaczącą rolę odgrywają również w trakcie i po antybiotykoterapii, gdy organizm pozostaje osłabiony przez bakterie chorobotwórcze oraz ze względu na niekorzystny wpływ antybiotyku na mikroflorę jelitową. Równoczesne zastosowanie antybiotyku i probiotyku przyspiesza regenerację organizmu.

Probiotyki wykorzystywane są także przy produkcji kosmetyków, ponieważ poprzez swoje lecznicze właściwości przyczyniają się m.in. do utrzymania równowagi flory bakteryjnej oraz odpowiedniego pH i poziomu nawilżenia skóry. Poza tym sprzyjają aktywizacji mikrobiomu, który chroni ją przed drobnoustrojami. Efektem tych działań jest hamowanie powstawania niedoskonałości i rozwoju chorób.

Zobacz komentarze (0)

Zostaw komentarz

Your email address will not be published.

© 2019 Stylowymag.pl. Wszelkie prawa zastrzeżone.

Przewiń w górę