
Statystyki mówią, że osteoporoza dotyka około 75 milionów ludzi na świecie, w tym ponad 2 miliony w samej Polsce. Liczby te pokazują, jak problem jest duży. Osteoporoza to choroba podstępna, która rozwija się latami, często nie dając o sobie znać. Wciąż brakuje świadomości związanej z profilaktyką tej choroby, dlatego też notuje się wysoką zachorowalność. Jeśli ktoś otrzymał diagnozę osteoporozy, nie powinien się poddawać – z chorobą można wygrać. Głównym sprzymierzeńcem w powrocie do zdrowia (oprócz przepisanych przez lekarza środków farmakologicznych) będzie w dużej mierze zdrowa i bogata w wapń dieta.
Dieta przy osteoporozie – co jeść, a z czego zrezygnować?
Diagnoza osteoporozy to ostatni moment, aby wreszcie wdrożyć zmiany w swoje życie, a co za tym idzie – w codzienny jadłospis. Powinien on zawierać produkty bogate w wapń, wśród których króluje przede wszystkim nabiał. Warto postawić więc na mleko, jogurty naturalne, sery i twarogi, kefiry czy maślanki. W codziennej diecie powinny znaleźć się także warzywa, m.in. brokuł, jarmuż, kapusta, cebula, awokado, fasolka szparagowa czy pietruszka. Można także sięgać po rośliny strączkowe, np. soczewicę, soję czy białą fasolę. Sporą zawartość wapnia zawierają suszone owce (m.in. figi i morele), a także orzechy i nasiona m.in. pestki dyni, nasiona chia, pestki słonecznika, pistacje, migdały, orzechy laskowane, a także mak i sezam. W pierwiastek ten bogate są również ryby, przede wszystkim sardynki i szprotki.
Dieta przy osteoporozie wymaga zmian na poziomie stylu życia. Okazuje się, że niektóre używki, jak alkohol czy kawa, powodują zwiększone wydalanie wapnia wraz z moczem. Dobrze więc ograniczyć ich wypijaną ilość. Należy także zrezygnować z palenia papierosów. Wrogiem wapnia jest również spożywana w nadmiarze sól oraz picie napoi gazowanych z kwasem fosforowym. W zamian warto postawić na aktywność fizyczną. Ruch dobrze jest połączyć z obecnością na świeżym powietrzu. Dlaczego? Ponieważ można przy okazji zażyć kąpieli słonecznej. A to właśnie pod wpływem promieni słonecznych nasz organizm wytwarza witaminę D, która zwiększa wchłanialność wapnia. Więcej porad na temat diety w trakcie osteoporozy można znaleźć tutaj: https://calperos.pl/blog/sg/dieta-w-osteoporozie-co-jesc-a-czego-unikac/.
Dieta a suplementacja wapniem – czy warto sięgnąć po preparat z wapniem?
Zmiany w diecie są kluczowe dla każdej osoby, która cierpi na osteoporozę. Trzeba jednak pamiętać, że choroba oznacza duże niedobory wapnia, a samo wdrażanie zmian w jadłospis i zmiana nawyków żywieniowych wymagają czasu. Z tego powodu lekarze zalecają suplementację. To wygodny i prosty sposób na to, aby dostarczyć organizmowi potrzebną dawkę tego pierwiastka. Łatwiej jest także kontrolować poziom wapnia w organizmie. Jeśli chodzi o wybór odpowiedniego suplementu, najlepiej zapytać lekarza o radę. Specjaliści często sugerują, aby sięgnąć po Calperos. Jest to lek bez recepty zawierający węglan wapnia, który jest bardzo dobrze przyswajany przez ludzki organizm. Z tego powodu Calperos od lat cieszy się dużą popularnością oraz zaufaniem. Lek ma formę twardych kapsułek, które należy przyjmować w ilości 1-3 na dobę. Zaleca się zażywanie preparatu w trakcie posiłku. Więcej informacji można znaleźć na stronie producenta, czyli tutaj: https://calperos.pl/marka-calperos/calperos-lek-bez-recepty/.
Osteoporoza najczęściej wykrywana jest już w zaawansowanym stadium. Jest ona wówczas przyczyną licznych złamań i urazów kości. Aby wzmocnić układ kostny, należy zwrócić szczególną uwagę na swoją dietę. Na co dzień często rezygnujemy z produktów bogatych w wapń, a jednocześnie sięgamy po używki, które zmniejszają jego wchłanialność przez organizm. Czas z tym skończyć. Sprzymierzeńcem w powrocie do zdrowia jest suplementacja wapnia. Warto równocześnie krok po kroku wdrażać zmiany w swój jadłospis, ubogacając ją w produkty, które zawierają ten ważny pierwiastek. Tych na szczęście jest sporo. Można więc jeść nie tylko zdrowo, ale i smacznie!